Gradovi

Izetbegović: Tu smo ako Vučić i dalje želi da razgovara

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da premijer Srbije Aleksandar Vučić nije tražio da se sastane s njim tokom predstojeće posete Mostaru i da za sada nema predloga za održavanje takvog susreta, dodajući da su Bošnjaci i dalje spremni na razgovor sa Vučićem.

U intervjuu za N1, na konstataciju novinara da je Vučić kazao da više neće govoriti o Bosni, Izetbegović je podsetio da je bilo zločina na svim stranama, ali da je on spreman na razgovor.

„Ako je Vučićeva ruka pružena i dalje želi razgovarati sa Bošnjacima, mi smo tu. Samo mi sebe nećemo redukovati, tragaćemo za pravdom do kraja i neka to ne očekuje od nas“, poručio je Izetbegović.

Izetbegović kaže da Vučić nije tražio da se sastane s njim u Mostaru.

„Pristao bih na sastanak i tada bi trebalo da iskreno razgovaramo. Vreme je pred nama. Radićemo na pomirenju. BiH nikome neće dopustiti šta je njeno pravo, šta sme a šta ne, da nas upozoravaju… Bićemo koliko god budemo mogli faktor koji stabilizuje situaciju na Balkanu“, naveo je on.

Izetbegović je kazao da će odnosi Srbije i BiH ići nabolje, jer ne postoji druga alternativa.

„To je potreba i interes i država i naroda. Šta je alternativa? Neki novi konflikt koji neki pokušavaju da izazovu. To nije naša strana sasvim sigurno. Mi tragamo za pravdom i to je sve. Mi se ne postrojavamo, ne urezujemo krstove po ljudima, ne napadamo crkve kao što neki napadaju džamije“, tvrdi Izetbegović u ovom intervjuu.

Izetbegović bi zabranio Šešelju ulazak u BiH

Izetbegović kaže da bi podržao inicijativu za zabranu ulaska Vojislava Šešelja u BiH.

„Za čoveka koji je ohrabrivao zločine koji su se desili ne bi trebalo da bude mesta u BiH“, kaže on u intervjuu za TV N1.

Na pitanje da li je proces pomirenja na Balkanu usporen nakon presuda Karadžiću i Šešelju, Izetbegović kaže da su se događale i gore stvari.

„Ako smo preživeli sve ono što smo preživeli od ’92. do ’95. pa opet ima potrebe, interesa i spremnosti za pomirenje, preživećemo i ove presude, nervoze, pomalo neodmerene reakcije, preteške reči… Proces pomirenja nema alternative“, navodi Izetbegović, ističući da Karadžić nije dobio maksimalnu kaznu, a da je Šešelj oslobođen, kao i da je to izazavalo nervozu i bojazan u regionu.

Izetbegović tvrdi da će nastaviti da traži pravdu za Bosnu i Hercegovinu.

„Ako bude šanse, novih dokaza da tražimo pravdu, s obzirom na ono šta je Srbija za vreme Miloševićevog režima uradila i divljanja četničkih hordi, dobili smo upozorenje da ćemo mi biti krivi za spiralu nasilja koja će se eventualno tada desiti. Ne smemo odustati od traganja za pravdom“, kazao je on, ističući da će to biti povod za nove verbalne sukobe, prenosi N1.

Nakon jučerašnje oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju i brojnih reakcija koje je takva odluka izazvala, MUP Hrvatske je zabranio ulazak Šešelju u tu zemlju, navodi N1.

„Neka dođe, pa ćemo ga uhapsiti“, rekao je ranije danas premijer Hrvatske Tihomir Orešković, saopštila je njegova pres služba, a preneli hrvatski mediji.

Šešeja je Haški tribunal u četvrtak oslobodio svih optužbi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh