Gradovi

J. Joksimović: Reforme su zbog nas, a ne zbog EU

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je ova vlada zauzela drugačiji pristup po pitanju evropskih integracija, i nepopularne mere, naročito u oblasti ekonomije, nije pravdala time da to radi jer Unija to od nje očekuje.

„To su neke druge vlade radile što je dovelo do toga da mi imamo situaciju evroskepticizma. To je način na koji možete da dobijete politički poen, ali to nije put ka reformisanom društvu, društvu sa standardima EU, a to je ono čemu težimo“, rekla je Joskimović na seminaru Britanija, Beograd i Zapadni Balkan.

Ponovila je da su evropske integracije strateški cilj Srbije, a da su unutrašnje reforme definisane u skladu sa potrebama države.

„Evropske integracije nas teraju da budemo brži, ne dozovljavaju nam da tražimo laka rešenja. Potrebna nam je ozbiljna reforma ukupnog društvenog sistema“, rekla je Joksimović i dodala da prema poslednjim istraživanjima 48 odsto građana apsolutno podržava članstvo u EU.

Govoreći o regionalnoj stabilnosti, Joksimović je istakla da je tu Vlada Srbije pokazala veliku odgovornost, posebno premijer Aleksandar Vučić, koji je, kako je rekla, investirao politički kredibilitet u napredak Zapadnog Balkana.

„Tražimo modele ekonomske i političke saradnje u regionu, koja će dovesti do stabilnosti. Mislim da je to jako važno i za Evropsku uniju i za Veliku Britaniju, naročito ako imamo u vidu i migrantsku krizu u kojoj je Srbija imala pragmatičan pristup“, rekla je ona.

Kako je rekla, Srbija je u toj krizi od početka bila spremna da bude pouzdan partner i da ponudi deo svojih kapaciteta, ističući da regionalna stabilnost mora biti sigurniji okvir za jedan sveobuhvatan odgovor regiona na migrantsku krizu.

To će biti značajno za održivost rešenja koje će doneti Evropska unija.

Joksimović je rekla i da je vlada svesna da pitanje proširenja EU sada nije visoko na lestvici prioriteta, ali je istakla da to pitanje itekako neće biti zaboravljeno.

Ona je govoreći o odnosima Srbije i Velike Britanije rekla da su oni dobri, kao i da postoji prostora za unapređenje.

„Ponekad nam se stavovi ne poklapaju, ali to ni na koji način ne treba da oteža ili spusti nivo komunikacije jer je to od važnosti za celu Evropu“, rekla je ona.

Prisustvo Velike Britanije u regionu je veoma važno, rekla je Joskimović, kao što je važno i to što Nemačka i druge zemlje pokazuju interes za Zapadni Balkan.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh