Gradovi

Jačanje kapaciteta kroz Evropsku mrežu preduzetništva

BEOGRAD – Privredna komora Srbije (PKS) razvila je niz servisa podrške kompanijama kako bi unapredile poslovanje u inostranstvu, a jedan od ključnih je članstvo u EEN – najvećoj evropskoj mreži za podršku maloj privredi, saopšteno je iz PKS.

Privreda Srbije ulazi u fazu kada put ka članstvu Evropske unije sve značajnije utiče na domaće poslovno orkuženje, kroz stroge standarde za proizvodnju i plasman proizvoda i usluga.

U isto vreme, suočena je i sa većom i dinamičnijom konkurencijom, ali i skromnim mogućnostima rasta domaće tražnje.

Kada se radi o tom gde, u takvim okolnostima, leži potencijal za unapređenje poslovanja malih i srednjih preduzeća u Srbiji u PKS veruju da je jedan od odgovora u internacionalizaciji – osvajanju novih tržišta, unapređenju poslovanja kroz nove tehnologije i poslovne prakse ili racionalizaciji proizvodnje kroz prekogranično poslovno povezivanje.

Projekt menadžer Evropske mreže preduzetništva u Srbiji Marko Kovačević rekao je da internacionalizacija za mnoga preduzeća predstavlja i dalje veliki izazov, jer ih dovodi na nepoznat teren koji funkcioniše po različitim pravilima i normama.

Da bi pomogla preduzećima da maksimalno iskoriste svoj potencijal na evropskom i svetskom tržištu, Komora je razvila razne resurse i alate za pomoć svojim članicama, ističe.

Jedan od ključnih je članstvo u Evropskoj mreži preduzetništva, najvećoj evropskoj mreži za podršku maloj privedi u njihovim nastojanjima da unaprede konkurentnost kroz internacionalizaciju i inovacije.

Cilj EEN mreže jeste da, kroz besplatne usluge, obezbedi kompanijama da što lakše i brže nađu poslovne partnere u inostranstvu.

Na raspolaganju su mogućnosti potrage za distributerima, dobavljačima, partnerima u proizvodnji, transferu nove tehnologije, licenciranju, franšizi, kroz Bazu poslovne saradnje, učešće na međunarodnim poslovnim susretima u okviru sajmova u zemlji i inostranstvu, organizaciju poslovnih misija u inostranstvu i drugo. Uključivanje PKS u EEN unapredilo je podršku malim i srednjim privrednim društvima u Srbiji, a poboljšan je i kvalitet usluga cele mreže kroz obezbeđivanje kontakata sa velikim brojem srpskih privrednika.

Više od 80 firmi iz Srbije dogovorile su saradnju sa inostranim preduzećima iz sektora turizma, ICT, građevinske, mašinske, prehrambene, metalske, tekstilne industrije ali i drugih oblasti. Saradnja obuhvata različite forme od nabavke i distribucije, preko učešća na zajedničkim projektima i tenderima, do razmene tehnologije.

Usluge koje EEN pruža odličan su alat za naše firme ne samo da se značajno poboljša trgovinska razmena u regionu, već da se privreda značajnije poveže kako bi firme zajedno osvajale nova tržišta, posebno u Evropi.

U toku 2016. godine, centralni EEN događaj u organizaciji PKS biće međunarodni poslovni susreti na sajmu poljoprivrede u Novom sadu koji će se održati 16. maja 2016. godine.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh