Gradovi

Janmat: Srbiji na raspolaganju 205 miliona evra iz fondova

BEOGRAD – Rejting agencija Standard i Purs zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB minus, ali je popravila sa „negativnih“ na „stabilne“ izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga, kazao je šef ekonomskog odeljenja Delegacije Evropske komisije u Srbiji, Frejk Janmat.

Janmat je dodao da se očekuje da se ubrza rast i priliv insvesticija, uz ocenu da je ključno da se nastavi sprovođenje reformi.

On za RTS kaže da Srbija može da računa na savetodavnu pomoć, ali i da će imati na raspolaganju u ovoj godini 205 miliona evra iz evropskih fondova. Janmat je rekao da su ta sredstva namenjena za unutrašnje poslove, obrazovanje, energetiku i poljoprivredu.

„Ove godine napori će biti usmereni u pravcu unutrašnjih poslova, obrazovanju, energetici i poljoprivredi“, rekao je Janmat.

Na pitanje koliko bi poglavlja u pregovorima Srbije i EU ove godine moglo da bude otvoreno, on je rekao da je „pre svega dobro“ to što su prva dva poglavlja otvorena prošle godine.

„Mislim da ako Srbija uspe da otvori još poglavlja ove godine, to bi bio veliki uspeh. Da, 23 i 24 su poglavlja koja bismo želeli da budu otvorena u ovoj godini. Možda pored toga možemo da imamo u vidu i neka tehnička poglavlja“, kazao je Janmat za RTS.

On je ocenio i da je bitno da se u ovoj godini završi privatizacija javnih preduzeća kao što je Vlada najavila.

Foto Tanjug/video, skrinšot, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh