Gradovi

Japan ponovo tone u recesiju?

TOKIO – Japanska ekonomija smanjila se u poslednjem kvartalu 2015. godine više od očekivanja usled pada potrošnje stanovništva i izvoza, donoseći dodatnu glavobolju kreatorima ekonomske politike, ionako već zabrinutim zbog štete koju krhkom oporavku domaće privrede može da nanese podriveno finansijsko tržište.

Bruto domaći proizvod (BDP) Japana skliznuo je 1,4 odsto na godišnjem nivou u četvrtom kvartalu lani, što je iznad prognoze tržišta od 1,2 odsto, i na nivou je pada zabeleženog u dugom tromesečju 2015, pokazuju danas objavljeni podaci iz vladinog kabineta, a prenosi agencija Rojters.

Novi pokazatelji stižu posle revidiranih podataka o rastu u prethodnom kvartalu od 1,3 procenta.

Ovi statistički pokazatelji naglašavaju izazov sa kojim se suočava premijer Šinzo Abe u nastojanju da treću po veličini ekonomiju sveta izvuče iz stagnacije, budući da izvoz na tržištima u usponu nije imao dovoljan zamajac da nadoknadi mlaku domaću tražnju.

Abe je, kako navodi britanska agencija, nastojao da uveri tržišta da je Tokio spreman da se odupre preteranim tržišnim previranjima, koja bi mogla da potkopaju pozitivan učinak njegove politike podsticaja.

Prema podacima japanske vlade, japanski BDP je pao u četvrtom tromesečju prošle godine u odnosu na prethodni kvartal za 0,4 odsto, što je takođe veći pad nego što se očekivalo.

U anketi Rojtersa, analitičari su predviđali pad BDP-a na kvartalnom nivou za 0,3 procenta.

Lična potrošnja, koja čini oko 60 odsto BDP-a, pala je u proteklom kvartalu 0,8 procenata na godišnjem nivou, što pokazuje da stimulativna politika vlade nije uspela da postakne veću potrošnju domaćinstava.

Od kako je Abe preuzeo vlast pre tri godine, lična potrošnja je smanjena za oko 1,5 biliona jena na 306,5 hiljada milijardi jena (2,7 biliona dolara). Kako dodaje Rojters, ekonomija je rasla u proseku 0,68 odsto od kada je Abeova administracija preuzela vlast, što je ispod stope od 1,8 procenata rasta za vreme trogodišnje vladavine opozicione Demokratske stranke.

Mlaka domaća tražnja je u poslednjem kvartalu prošle godine skresala BDP za 0,5 procentnih poena, ali je spoljna tražnja, ili neto izvoz, pozitivno uticala na rast privrede za 0,1 procentni poen.

Pad privrede ublažile su veće kapitalne investicije, koje su u proteklom kvartalu porasle za 1,4 odsto na godišnjem nivou.

Vlada Šinza Abea godinama nastoji da izvuče Japan iz stagnacije nizom stimulativnih mera, poznatih pod imenom „Abenomiks“.

Međutim, uprkos ogromnim podsticajima japanskih vlasti i centralne banke, treća najveća svetska ekonomija je od globalne finansijske krize 2008. godine čak četiri puta potponula u recesiju.

U trećem lanjskom tromesečju japanska privreda je izbegla novu recesiju, zahvaljujući rastu od 1,3 posto, nakon pada u prethodnom kvartalu za 0,5 procenata, ali joj sada, kako ocenjuje britanska agencija, ponovo preti recesija. Zato analitičari smatraju da bi japanske vlasti uskoro mogle da uvedu dodatne podsticajne mere.

Japanska centralna banka (BoJ) je nedavno prvi put u istoriji uvela negativne kamatne stope na depozite banaka, s ciljem da podstakne kreditiranje, a time i rast privrede i inflacije.

Foto Tanjug/Z.Žestić, ahriva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh