Gradovi

Japan u pripravnosti, Seul upozorava Pjongjang

SEUL/TOKIO – Japan je danas stavio vojsku u stanje pripravnosti zbog najavljenog plana severne Koreje da lanisira satelit, Južna Koreja je upozorila severnog suseda da će platiti „visoku cenu“, a zabrinutost zbog planova Seula je izrazila i Kina.

Severna Koreja treba odmah da odustane od planiranog lansiranja koje predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN, saopštio je kabinet južnokorejskog predsednika.

Pjongjang je prethodno u utorak obavestio agencije UN o planu da lansira svoj „satelit za osmatranje zemlje“ u periodu između 8. i 25. februara.

Severna Koreja tvrdi da ima suvereno pravo da razvija svemirski program lanisranjem raketa, dok SAD i druge vlade strahuuju da su to samo prikrivene raketne probe.

Ovim povodom oglasio se i Peking. Kina je izuzetno zabrinuta zbog izveštaja da Severna Koreja planira lanisranje satelita i poziva Pjongjang da pokaže uzdržanost, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang, preneo je Rojters.

Po misljenju Seula, „obaveštenje Severne Koreje o planu da lansira projektil dugog dometa stiže u trenutku kada se vodi diskusija o uvođenju sankcija Saveta bezbednosti UN zbog četvrtog severnokorejskog nuklearnog testa, direktno prkosi međunarodnoj zajednici,“

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da će raditi sa SAD i drugima kako bi se uputio „snažan zahtev“ Severnoj Koreji da se uzdrži od lansiranja projektila.

General Naktani, japanski ministar odbrane, naredio je proviraketnim jedinicama, uključujući razarače Edžis na moru i jedinicama naoružanim Patriot projektilima ad budu spreni da obore bilo koju severnokorejsku ratketu koja bi predstavljala paretnju Japanu.

Raketa će, kako se ocekuje verovatno preleteti preko ostrva Okinava na jugu Japan na visini od nekoliko stotina kilometara.

Portparol Stejt dipartmenta Džon Kirbi izjavio je da Ujedinjene nacije treba da pošlaju „brzu i čvrstu poruku“ Severnoj Koreji.

AP Photo/Shizuo Kambayashi

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh