Svet

Japanska vojska u stanju pripravnosti

Mera Tokija u slučaju da Pjongjang testira raketu dugog dometa

* Seul upozorio Pjongjang da će platiti „žestoku cenu“ ako nastavi proces lansiranja * Pjongjang obavestio agencije UN o svom planu da lansira, kako je saopštio, „satelit za osmatranje Zemlje“ između 8. i 25. februara

Autor: S. D.

Seul, Tokio – – Japan je juče stavio vojsku u stanje pripravnosti da bi oborio raketu Severne Koreje ukoliko ona postane pretnja po japansku teritoriju, dok je Seul upozorio Pjongjang da će platiti „žestoku cenu“ ako nastavi proces lansiranja satelita koji južnokorejske vlasti smatraju testiranjem rakete.

Severna Koreja mora odmah da obustavi planirano lansiranje koje predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN, navodi se u saopštenju južnokorejske predsedničke Plave kuće. Seul je upozorenje uputio nakon što je Pjongjang obavestio u utorak agencije UN o svom planu da lansira, kako je saopštio, „satelit za osmatranje Zemlje“ između 8. i 25. februara.

„Saopštenje Severne Koreje o planovima za lansiranje rakete dugog dometa, koje je izdato u trenutku kada se vode diskusije o sankcijama Saveta bezbednosti zbog njenog četvrtog nuklearnog testa, predstavlja direktan izazov za međunarodnu zajednicu. Upozoravamo da će Severna Koreja platiti žestoku cenu ako nastavi s realizacijom planiranog lansiranja rakete dugog dometa“, saopštila je Plava kuća.

Japanski premijer Šinzo Abe je rekao da će raditi sa Sjedinjenim Državama i ostalima da se uputi „snažan apel“ da se Severna Koreja uzdrži od, kako je saopštio, planiranog lansiranja rakete. Japanski ministar odbrane Gen Nakatani je naredio da jedinice raketne odbrane, uključujući razarače u Japanskom moru i raketne baterije Patriot na kopnu, budu u stanju pripravnosti da bi oborile severnokorejsku raketu ako bude pretnja po Japan. Raketa će najverovatnije leteti iznad južnog japanskog ostrva Okinave u Tihom okeanu na visini od nekoliko stotina kilometara.

Zbog navoda o planovima za lansiranje, SAD su zatražile da UN uvedu strožije sankcije koje se razmatraju kao reakcija na nuklearno testiranje koje je Severna Koreja nedavno izvela. Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi je rekao da je potrebno da UN „pošalju Severnoj Koreji brzu, snažnu poruku“. Pjongjang je saopštio da ima suvereno pravo da razvija svemirski program tako što će lansirati satelite, mada SAD i druge zemlje tvrde da su takva lansiranja zapravo prekrivena raketna lansiranja.

Portparol Međunarodne organizacije za pomorstvo, agencije UN, je izjavio da je Severna Koreja obavestila agenciju da planira da lansira satelit „Kvangmjongsong“. I Međunarodni savez za telekomunikacije, koji je takođe agencija UN, saopštio je da je dobio informaciju od Pjongjanga da planira lansiranje satelita. Pjongjang je saopštio da će lansiranje biti izvedeno u jutarnjim časovima jednog dana u naznačenom periodu. Očekuje se da lansiranje bude izvršeno u Žutom moru kod zapadne obale Korejskog poluostrva i u Tihom okeanu na istoku Filipina, saopštio je Pjongjang.

Američki zvaničnici su prošle nedelje izjavili da ima sumnji da se Severna Koreja priprema za testiranje rakete dugog dometa, pošto je mesto za testiranje osmotreno iz satelita.

Severna Koreja je lansirala raketu dugog dometa u decembru 2012.kada je saopštila da je poslala u orbitu satelit za komunikacije. Severna Koreja je prošlog meseca saopštila da je uspešno testirala hidrogensku bombu, ali je to saopštenje naišlo na skeptične reakcije zvaničnika SAD i Južne Koreje i nuklearnih stručnjaka. Oni tvrde da je eksplozija bila isuviše mala za hidrogensku bombu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh