Gradovi

Javna uprava upozorila jednosatnim štrajkom na zakon i plate

BEOGRAD – Sindikati javnog sektora danas su jednočasovnim štrajkom upozorenja izrazili nezadovoljstvo predloženim rešenjima u Nacrtu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Štajk je, prema rečima predsednika Sindikata javne uprave Njegoša Potežice, održan između 11 i 12 sati i to u 85 odsto organizacija u kojima taj sindikat ima članove, koji tvrde da nisu uvaženi svi njihovi zahtevi i da nisu zadovoljni načinom na koji se donosi zakon.

Potežica za Tanjug tvrdi da se šstrajk odvijao uglavnom u geodetskim upravama, poreskim organima, drugim republičkim organima, gradskim upravama, ali da nema precizne podatke o tome koliki je bio odziv članstva.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Dragan Savić rekao je da su predstavnici tog sindikata učestvovali u štrajku upozorenja.

Što se tiče zdravstva, rekao je da su se ispred Kliničkog centra Srbije danas okupili zaposleni gde je pročitan i proglas, a takođe i u KC Vojvodine i još nekim drugim ustanovama.

Za to vreme obavljan je minimum procesa rada, dodao je Savić.

Za subotu je planiran sastanak sindikata javnog sektora, članova Socijalno-ekonomskog saveta i resornih ministara s premijerom Aleksandrom Vučićem, a tema su predložena rešenja u zakonu o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Taj sastanak najavila je juče i ministarka i potpredsednica vlade Kori Udovički, a povodom primedbi sindikalaca na tekst zakona ona ih je pozvala da najpre pročitaju tekst zakona, pa onda da protestuju.

Udovički je za Tanjug izjavila da ne razume zašto sindikati protestuju protiv pojedinih rešenja u tom nacrtu s obzirom na to da im je on dostavljen tek prethodnog dana, a oni potvrdili da ga nisu ni videli.

„Zato ostavljam javnosti na nagađanje, da li je u pitanju nedostatak komunikacije ili želja da se pošalje neka poruka, bez obzira što je dogovor već postignut“, rekla je Udovički.

Sindikalci su juče na konferenciji za novinare najavili da će od planiranih akcija odustati ako budu ispoštovani svi njihovi zahtevi, pre svega oni koji se odnose na rešenja za topli obrok i regres, kao i na predlog da osnovice za rad u jediniicama lokalne samouprave budu različite.

Sindikati javnog sektora poručili su s jučerasnjeg skupa da neće prihvatiti dalje umanjivanje prava zaposlenih, da će se zalagati da se za isti rad obezbedi i ista zarada, kao i da neće pristati na manja prava od onih koja su garantovana Zakonom o radu.

Foto/Video Tanjug, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh