Gradovi

Javni poziv za parove koji žele veštačku oplodnju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da će naredne srede biti raspisan javni poziv za parove, koji imaju problema sa potomstvom, za vestačku oplodnju u privatnim klinikama i precizirao da je RFZO za to izdvojio 100 miliona dinara.

Preventivne mere protiv Zika virusa

Ministarstvo zdravlja je u svakodnevnom kontaktu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i nadležni sporovode sve preventivne mere kada je reč o virusu Zika, izjavio je Lončar. „Svetska zdravstvena organizacija je preuzela to na sebe i u svakodnevnom smo kontaktu za njima. Sve što preventivno može da se uradi, mi radimo“, rekao je Lončar. Ministar je, upitan da li postoji opasnost od tog virusa, s obzirom na priliv migranata, rekao da niko ne može da pretpostavi „šta će i kako biti“, te da svi moraju biti odgovorni. „Svi treba da budemo odgovorni i uradimo sve što možemo da virus ne dođe u našu zemlju“, rekao je Lončar.

BEOGRAD – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da će naredne srede biti raspisan javni poziv za parove, koji imaju problema sa potomstvom, za vestačku oplodnju u privatnim klinikama i precizirao da je RFZO za to izdvojio 100 miliona dinara.

Lončar je rekao da će veštačka oplodnja biti omogućena za 500 parova i dodao da će sledeće srede biti raspisan i javni poziv za operaciju katarakte u privatnim klinikama.

Za tu namenu, rekao je, Fond je izdvojio još 100 miliona dinara, kako bi se omogućilo 3.000 operacija katarakte u privatnim zdavstvenim usatnovama.

Lončar je podsetio da su liste čekanja za operaciju katarate velike, te da očekuje da će ove godine, biti izvedeno vise od 24.000 takvih operacija, u drzavnim i privatnim ustanovama.

„Nećemo stati na tome, gledaćemo kako budemo štedeli da usmerimo novac i da što pre odradimo one stvari za koje postoje liste čekanja“, rekao je Lončar novinarima nakon polagnja kamena temeljca za novu zdravstvenu stanicu u Malom Mokrom Lugu.

Ministar zdravlja potpisao je prošle sedmice sa predstavnicima Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije Memorandum o saradnji, a dat je i nalog RFZO-u da uputi poziv očnim klinikama koje rade operacije katarakte, kao i ginekološkim klinikama koje rade vantelesnu oplodnju.

Nadam se konačnom rešenju

Lončar je izjavio da se nada da će uskoro biti pronađeno konačno rešenje u vezi sa slučajem nestalih beba.

„Ispunili smo sve što je traženo, apsolutno mi više od ovoga ne mozemo. Slušali smo sve preporuke EU i evropskih sudova i nadam se da ćemo konačno imati rešenje“, rekao je Lončar.

Ministar je rekao da ne želi da daje preuranje izjave, budući da je danas održan Okrugli sto o Nacrtu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta.

On je istakao da nadležni rade sve da do takvih slučajeva više nikad ne dođe.

„Imamo mnogo projekata u porodilištima, uveli smo duple kontrole i mislim da do toga sada ne može da dođe. Nećemo se opuštati, pratimo šta se dešava u svetu i spremni smo da prihvatimo sve da tog problema više nikad ne bude“, rekao je Lončar.

Danas je u Ministarstvu pravde, posle duže pauze, održan Okrugli sto Nacrtu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, na kojem su učestvovali predstavnici ministarstava zdravlja, pravde, unutrašnjih poslova, RJT i predstavnika roditelja.

Foto Tanjug, Z. Zosrić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh