• Novosti online

  Јавор и храст на платоу код „Црвеног петла”

  Нове саднице црвенолисног јавора и декоративног храста од јуче красе две новоограђене зелене површине на углу Грачаничке и Улице цара Лазара, односно плато код „Црвеног петла”. Њих су заједнички посадили ученици Математичке гимназије, освајачи златне медаље на Другом међурегионалном хемијском турниру у Москви и градоначелник Синиша Мали.

  Ученици су, на овај начин, како је истакао Мали, симболично уградили своју младост у нешто ново и лепше у Београду.

  – Прошле године смо почели претварање ужег центра града у пешачку зону. Када је лане обновљена у Улици Вука Караџића први пут је засађено 14 стабала. И на платоу код „Црвеног петла”, када све буде завршено, биће 21 садница више него пре. Ове саднице су симбол младости и новог, лепшег Београда, а млади су наше највеће богатство због чега сам и желео да ново дрвеће посадимо заједно – рекао је градоначелник.

  Очекује се да послови на платоу бити завршени крајем априла.

  Градоначелник је најавио и да ће на пролеће слични радови почети и на Обилићевом венцу, у Змај Јовиној, Косанчићевом венцу, а у плану је и да се обнови 40 фасада.

  Сви су навикли да ученици Математичке гимназије са светских математичких такмичења долазе овенчани медаљама, али овог пута они су нас мало „изненадили” јер су донели златну медаљу са међународног одмеравања знања из хемије.

  – Лед је прошле године пробио наш друг Милош Грубор. Он је сребрно одличје донео са Олимпијаде из хемије, а ми смо се пре десетак дана вратили из Москве где смо освојили прво место – објашњава Душанка Савић, ученица Математичке гимназије.

  Екипа коју је чинило шест младих људи успела је да иза себе остави 300 тимова из Русије, Украјине, Белорусије, Казахстана, Таџикистана…

  Млади математичари су јуче показали да им осим рада са оловком добро леже и „физички радови”.

  – Први пут садимо дрво, али нам је драго да учествујемо у оваквом пројекту и сваки пут ћемо се радо одазвати – рекла је испред својих другара из Математичке гимназије Анамарија Николетић. У победничком тиму били су још и Ирена Радишић, Вук Вуковић, Бранко Радовић, Дамјан Чубраковић.

  Догађају су присуствовали Милутин Фолић, градски урбаниста, Андреа Радуловић, заменица председника Скупштине Београда, Слободан Станојевић, директор „Зеленила Београд”, Нина Јандрић, градска секретарка за комуналне и стамбене послове, и Дарко Главаш. директор „Беокома”.

  Уређена зелена површина на сто квадрата

  Како је истакао Слободан Станојевић, директор „Зеленила Београд”, саднице које свој нови дом имају на платоу испред ресторана „Црвени петао” су одгојене, високе око пет метара, а обим дебла им је око 35 центиметара.

  – Планирали смо да на овом простору обновимо и травњак и то на површини од око сто квадрата и да поставимо покретне жардињере са садницама високог декоративног шибља – рекао је Станојевић и напоменуо да се ове године очекује обнова свих градских дрвореда са 2.000 нових садница.

  Наши математичари на научној олимпијади

  Синиша Мали је најавио да ће у септембру ове године ученици Математичке гимназије учествовати на „Научној олимпијади” у Москви где ће снаге одмерити са представницима математичара из 30 највећих градова света. Град ће финансијски помоћи одлазак наших младих људи на олимпијаду у Москву.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com