Gradovi

Jedan od četvorice uhapšenih kod manastira borio se u Siriji

PRIŠTINA – Osnovno tužilaštvo u Peći sumnja da se jedan od četvorice uhapšenih kod manastira Visoki Dečani borio u Siriji, dok je drugi pokušao da otputuje na Bliski istok, ali je sprečen i vraćen na Kosovo, prenose prištinski mediji.

Glavni tužitelj Agron Galjani izjavio je za Al Jazeeru da ne može da govori o pisanju kosovskih medija da se jedan od uhapšenih borio u Siriji, a drugi pokušao otputovati na Bliski istok, te i da ne želi prejudicirati rezultat istrage.

Četvorica uhapšenih pojavila su se juče pred Osnovnim sudom u Peći, ali je proces protiv njih prekinut zbog završetka radnog vremena suda.

Kosovski mediji prenose kako tužilaštvo u Peći još nije pribavilo dokaze da su osumnjičeni, koji su pripadnici vehabijskog pokreta, želeli da izvrše teroristički napad, već se za sada terete za posedovanje oružja bez dozvole.

Iznoseći odbranu, osumnjičeni su priznali da su posedovali oružje i naveli da su krenuli na kampovanje u planinama Dečana.

Tužiteljka Valbona Disha Hadžosaj rekla je kako su ispunjeni svi uslovi za određivanje pritvora i navela kako osumnjičeni mogu biti odgovorni i za oružani napad na kuću jednog Srbina u selu Berkovo, u opštini Klina na dan kada su uhapšeni.

U odluci o sprovođenju istrage navodi se da je prilikom hapšenja u blizini manastira Visoki Dečani u automobilu osumnjičenih pronađen kalašnjikov sa 20 metaka i jedan pištolj.

Četvorica naoružanih muškaraca uhapšeni su kod manastira Visoki Dečani u zajedničkoj akciji kosovske policije i Kfora u subotu oko 21 sat.

Javnost je o tome preko društvenih mreža prvi obavestio iguman Sava Janjić koji je kazao da je reč o četvorici kosovskih Albanaca iz Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Đakovice.

Kosovska policija tvrdi da osobe uhapšene ispred manastira nemaju veze sa terorizmom.

Foto Tanjug, Str

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh