Svet

Jedan od najvećih masakara ID

Većina stradalih tokom maltene celodnevnih pogubljenja su stariji ljudi, žene i deca i reč je o jednom od najvećih masakara terorističke organizacije Islamska država, pod čijom kontrolom se nalaze delovi Sirije i Iraka. Nevladina organizacija „Sirijska opservatorija za ljudska prava“ saopštila je da su džihadisti, nakon napada na Deir Ezor, oteli najmanje 400 civila iz kvarta Al Bagalijeh, kojeg su zauzeli, kao i iz okolnih delova na severozapadu grada. „Svi kidnapovani su suniti, a među njima ima žena, dece i članova porodica prorežimskih boraca“, izjavio je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman, dodajući da su oni transportovani u druga područja koja kontroliše ID.

Ta nevladina organizacija je potvrdila i masakr ljudi u Deir Ezoru, precizirajući da je ubijeno najmanje 135 ljudi. Kako se navodi, oko 80 njih su bili vojnici sirijske vojske i pripadnici paravojnih snaga lojalnih vladi, dok su ostalo bili civili. „Mnogi su ubijeni iz vatrenog oružja ili odsecanjem glave“, ističe Opservatorija. Aktivisti NVO navode da su džihadisti u Deir Ezoru ubijali čitave porodice, zbog njihove tobožnje saradnje sa sirijskom vojskom.

Američke vlasti uhapsile su jednog muškarca zbog pokušaja da otputuje u Siriju kako bi se priključio Islamskoj državi, dok je njegov saučesnik uhapšen jer mu je u tome pomagao, saopštile su američke vlasti. DŽozef Hasan Farok i Mahmud Amin Muhamed Elhasan iz Vudbridža u saveznoj državi Virdžiniji su optuženi za „kriminalne aktivnosti povezane sa Farokovim pokušajem da otputuje u Siriju“ kako bi se priključio džihadistima. Agenti FBI su uhapsili Faroka u petak na lokalnom aerodromu, dok je pokušavao da se ukrca na let za Čikago, „odakle je nameravao da odleti za prestonicu Jordana Aman, a zatim za Siriju“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rusko Ministarstvo odbrane izrazilo je proteklog vikenda „zbunjenost“ izjavom francuskog ministra odbrane Žan-Iv Le Drijana o aktivnostima ruskih vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji, preneo je Tass. „Glavni i jedini cilj ruske operacije u Siriji ostaje uništenje najvećeg legla međunarodnog terorizma koje je prošle godine skoro uspelo da se prošili na čitavu teritoriju te države članice UN“, rekao je u subotu portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov, navodi ruska agencija.

Kako je istakao Konašenkov, nije Rusija ta koja snosi odgovornost za stvaranje tog „osinjaka“, već današnji kritičari koji, kako kaže, podržavaju i naoružavaju islamske „opozicione“ grupe od 2011. godine. Ministarstvo odbrane Rusije objašnjava da je francusko Ministarstvo odbrane izazvalo zabunu time što je ocenilo da operacije ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji nisu ubedile druge da je borba protiv Islamske države njihov prevashodni prioritet, navodi ruska agencija. Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan izjavio je nedavno na francuskoj televiziji BFM da, što se tiče Rusa, treba razjasniti šta je glavni cilj.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh