Gradovi

Jelen iznenađena nivoom negativnih kamata u Evropi

VAŠINGTON – Predsednica američkih Federalnih rezervi (Fed) DŽenet Jelen izjavila je u četvrtak da je iznenađena koliko daleko su centralne banke u Evropi kadre da idu sa spuštanjem kratkoročnih kamatnih stopa u negativnu zonu.

Jelen je u govoru, nekoliko sati posle odluke centralne banke Švedske da smanji referentnu kamatu na novi najniži nivo od minus 0,5 odsto, rekla: „Bila sam iznenađena da je moguće spustiti toliko u minus kamate kao što rade neke zemlje“, prenosi agencija Frans pres.

Centralne banke u Evropi, uključujući moćnu Evropsku centralnu banku i Banku Japana, preduzele su vanredne korake spuštanja njihovih ključnih kamata u negativnu zonu u poslednjih nekoliko meseci, u borbi protiv deflacijskih pritisaka koji proizlaze iz sporog privrednog rasta.

Jelen je, u obraćanju u Senatu, navela da Fed ne planira sličan potez, čak i ako inflacija u SAD ostane slaba i daleko ispod čiljanog nivoa od 2,0 odsto.

Podsetila je da je Fed ustvari podigao referentnu kamatu u decembru prošle godine, prvi put posle više od devet godina, pošto američka privreda umereno raste.

Uprkos jačanju tržišnih previranja od tada, Fed je još skloniji nužnom povećanju a ne smanjenju kamata, rekla je ona.

„Mnogo toga se dogodilo od tada. Globalna ekonomska i finansijska kretanja podrivaju izglede. Sada procenjujemo kako ti događaji utiču na našu perspektivu“, navela je Jelen, dodajući da i pored toga ne misli da je sadašnji ekonomski pad toliki da bi smanjenje kamata učinio verovatnim sledećim korakom.

Ipak, na pitanje da li bi Fed mogao da uzme u obzir negativne stope, odgovolila je: „Mi ih razmatramo ponovo, jer bismo želeli da budemo pripravni“, navodi francuska agencija.

AP Photo/Susan Walsh

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh