Gradovi

Joksimović: Prepoznat napredak Srbije i stabilan evropski put

Joksimović: Mekalisterova uloga velika

STRAZBUR – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da je usvajanje Rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu jasan pokazatelj da je prepoznat ukupan napredak Srbije i stabilan i kontinuiran evropski put.

Joksimović je Tanjugu, nakon što je Rezolucija o Srbiji izvestioca Dejvida Mekalistera usvojena sa 498 glasova za i 66 protiv, istakla da je to podstrek za Srbiju na njenom evropskom putu te da je, iako nema obavezujući karakter, veoma značajna jer može da utiče na javno mjenje.

“Sama činjenica da je ovako velikom većinom usvojena Rezolucija o Srbiji, za razliku od nekih drugih koje su danas bile na dnevnom redu, dovoljno govori o tome da je prepoznat ukupan napredak koji je napravila Srbija, odnosno građani i aktuelna vlada, koja je dobila mandat za ovakvu reformsku agendu i za kontinuiran i stabilan evropski put”, rekla je Joksimović.

Ona je ocenila da je izuzetno važno što je taj dokument dobio snažnu podršku u parlamentu bez obzira na to što rezolucije EP nemaju obavezujući karakter.

“Iako rezolucija nema obavezujući karakter, mnogo znači kad se takva većina postigne u okviru različitih poslaničkih grupa iz 28 država sa najražličitim političkim opredeljenjima. To puno dobrog govori o građanima Srbije i važno je šta kaže EP i za druge institucije u okviru EU”, naglasila je Joksimović.

Ona je navela da EP ima veliku ulogu u kreiranju javnog mnjenja, jer su poslanici izuzetno vidljivi i javnost čuje šta oni govore.

“Zato je to za nas dobra vest i dobra poruka za nastavak evropskog puta”, naglasila je Joksimović koja je dodala da je Srbija spremna i za dinamiku koja sledi, odnosno otvaranje poglavlja 23 i 24, ali i nekih drugih.

Ministarka je naglasila i da je Mekalister uradio dobar posao, budući da nisu svi uspeli da obezbede tako veliku većinu za svoje rezolucije u parlamentu.

“Mekalister je veoma uvažen poslanik u EP, čuje se šta on kaže i kako obrazlaže stavove iz rezolucije. Ovo je bio dobar dan u EP i evropskim institucijama za našu državu i evropske integracije Srbije”, naglasila je Joksimović.

Ona je ocenila i da je jučerašnja debata u parlamentu, i uz govore nekih poslanika koji uobičajeno iznose kritike na račun Srbije, bila pozitivna, te da se dobra atmosfera reflektovala i na današnje glasanje.

“Bila je pozitivna debata i, kad uporedimo pojedinačno i afirmativne i kritičke argumente, vidimo da je preovladala pozitivna atmosfera i to se reflektovalo i na današnje glasanje”, rekla je Joksimović.

Evropski parlament danas je usvojio Rezoluciju o Srbiji u kojoj pozivaju na što skorije otvaranje poglavlja 23 i 24, pozdravljaju normalizaciju odnosa sa Prištinom i ohrabruju Srbiju da nastavi sa ekonomskim reformama.

Za Rezoluciju je glasalo 498 poslanika, protiv je bilo 66, a uzdržano 70.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh