Gradovi

Jovanović: Pomaci u suzbijanju neregularnosti javnih nabavki

BEOGRAD – Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović izjavio je danas da je procenat uspešno sprovedenih postupaka javnih nabavki 90 odsto, odnosno da je samo deset odsto tih postupaka obustavljeno ili poništeno zbog neregularnosti, dok je pre tri godine bilo 15 odsto neuspešnih postupaka.

Jovanović je istakao da je značajan pomak napravljen i kada je reč o direktnim nagodbama, pregovaračkom postupku koji je nedovoljno transparentan i rizičan zbog korupcije, precizirajući da je pre četiri godine učešće tog postupka u nabavkama bilo 28 odsto, a danas je svega tri odsto.

Otvorenih postupaka, koji su najkonkurentniji i najpozeljniji danas je 93 odsto, dok ih je pre četiri godine bilo 56 odsto u javnim nabavkama, naveo je Jovanović.

„Napravljeni su pomaci u domenu suzbijanja neregularnosti u oblasti javnih nabavki. Za četiri godine smo prešli jako veliki put i napredak i sad smo u nivou evropskog proseka“, rekao je Jovanović gostujući na RTS.

Preporuke EU su, prema njegovim rečima, da nastavimo da jačamo mehanizme i da unapredimo mehanizme za suzbijanje korupcije, uz jednu značajnu komponentu – uvođenje kriterijuma ekonosmi najpovoljnije ponude, koja znači da se ne gleda samo cena, već i druga svojstva, poput kvaliteta.

„Imate obične i energetski efikasne sijalice. Ova druga je možda za 20 odsto skuplja, ali šteti i do 40 odsto energije, tako da za dve-tri godine možete da kupite još dve sijalice iz javnih sredstava“, ilustrovao je Jovanović.

Na pitanje šta bi se moglo uraditi da postupci javnih nabavki traju kraće, Jovanović je rekao da je Uprava za prethodne dve godine preduzela značajne mere time i dala modele konkursne dokumentacije kako bi pomogla naručiocima da brze sprovode postupke.

„Postupak je 2014. godine trajao 77 dana, ove godine 61 dan. Nastavićemo da radimo, ne do nekog konkretnog cilja, ali svakako da je jedan od naših prioriteta da postupci javnih nabavki traju što kraće“, rekao je Jovanović.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh