• Južna Srbija

  Јубиларни пети Светосавски бал учинио Ниш, бар на једно вече, европском престоницом културе

  Humanitarni bal            Под покровитељством Града Ниша, а по идеји магистра Ивана Редија, Студентски културни центар, у хотелу „New City“ у Нишу, организовао је јубиларни пети добротворни Светосавски бал.

  Окупили су се грађани Ниша, који на овај начин желе да сачувају и оживе лепу традицију културног живота Града и доброчинством учине нешто корисно за своје суграђане.

  Учешћем на Светосавском балу људи добре воље помогли су акцију прикупљања средстава за куповину возила за превоз ђака Специјалне школе “Бубањ“.

  Минимална донација износила је 2.000 динара.

  Горња граница добре воље и помоћи није била лимитирана.

  “Мени је посебна част да негујемо лепу традицију културе града Ниша.  А посебно ми је задовољство да развијамо идеју Хаџи Ивана Редија , да ширимо доброчинство и хуманост. Уиграни тим Студенског културног центра је са лакоћом организовао богат и разноврстан културно уметнички програм. У духу светосавља и саборности вечерас обечежавамо и негујемо доброћинство и помажемо ђацима Специјалне школе “Бибањ”, рекла је у име организатора Драгана Петковић,  вд директор Студенског културног центра у Нишу.

  Нова, млада и амбициозна директорка СКЦ-а сјајно је организовала догађај после кога су сви били поносни на дух, хуманост и културу Ниша.

  На балу су у програму учествовали Фолклорни ансамбл “Оро”, Академски мешовити хор , вокална група “Нишке девојке”, као и студенти и професори Факултета уметности.

  Бал је одржан под покровитељством града Ниша.

  “Оживљавање традиције је нешто што ће постићи један нови ниво осећаја припадности код људи у овом граду, да се сви исећају боље, племенитије, поготову што ово није само бал на коме би се окупили и видели, него је бал у добротворне сврхе, поручио  је Драгослав Павловић, помоћник градоначелника Ниша.

  “ Решавамо један велики проблем да на најлакши начин превозимо децу до школе и назад. Отежан је долазак деце до школе јер имамо децу са различитим потребама и велики је проблем у градском превозу, рекла је Снежана Чарапић, директорка Специјалне школе “Бубањ”.

  Плесао се валцер, танго али и староградска српска кола

  Први пут на нишком балу били су и припадници војске и полиције који су носили парадне униформе.

  Саборност, доброчинство и давање, стварају простора да доживимо добробит.
  За учешће на балу постојала су правила за одевање: за даме свечана, дуга, вечерња хаљина, а за  господу: свечано тамно одело, бела кошуља са прикладном краватом и црне ципеле;
  За оба пола: могућа гардероба на балу била је и староградска ношња, смокинг, као и парадна униформа или свечана службена одећа.

  Добротворни бал организује се по угледу на прве балове који су у Нишу организовани крајем 19. века, после ослобођења од Турака.

  Претходних година прикупљена средства на балу била су донирана Дому Душко Радовић, школи “14. Октобар”, клиникама Kлиничког центра за дечије интерне болести , дечју хирургију и  кардиоваскуларне болести и Удружењу “Другачији  заједно”, плесне групе “Трио арте” и“Степ”.

  Љ.П.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com