Novosti online

Југ „тамо далеко” на изборним листама

Ниш – Било је довољно да се до понедељака Републичкој изборној комисији пријаве само две изборне листе – „Александар Вучић – Србија побеђује” и ДС – Нова странка – Заједно за Србију, па да се види где се налази југ земље на политичкој мапи. На овим листама кандидати за посланике из Ниша, Врања, Пирота, Лесковца, Прокупља и других градова и општина на југу Србије, где живи 2,5 милиона становника, заступљени су више него симболично.

Према подацима РИК-а, на листи напредњака и коалиционих партнера од 250 кандидата за посланике чак 98 је из Београда. Остали су из унутрашњости, од којих је са подручја Нишавског, Топличког, Пиротског, Јабланичког и Пчињског округа свега 24. Међу првих 50 кандидата на листи „Александар Вучић – Србија побеђује” са српског југа само је један – др Бранимир Ранчић, на 38. месту, у првих сто је још осам имена, а сви остали су „тамо далеко”. Председник Удружене сељачке странке (са СНС-ом у коалицији) Милија Милетић је тек на 97. месту, док је челник Љајићевог СДПС-а у Нишу Предраг Јеленковић на 236. позицији… Занимљиво је, такође, да су само два посланика из претходна два сазива српског парламента из овог дела Србије опет на листи.

Тек нешто мало боља ситуација је на листи ДС – Нова странка –Заједно за Србију, где је од 250 кандидата чак 93 из Београда, а са територије јужне Србије 35. У првих 50 кандидата ове листе само је један са подручја Пиротског, а из Пирота баш ни један, а укупно их је свега десетак са југа Србије. Међу кандидатима су поново двојица актуелних посланика – др Душан Милисављевић и др Благоје Брадић.

Чека се на остале, пре свега на изборну листу кандидата Социјалистичке партије Србије и њених коалиционих партнера. Можда за југ Србије, који је не баш тако давно био „база” социјалиста, буде и боље?

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh