• Gradovi

  Junker: Erdogan „dvaput da razmisli“ o sporazumu sa EU

  PARIZ – Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je danas turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da „dvaput razmisli“ pre nego što okrene leđa sporazumu sa Evropskom unijom o smanjenju priliva izbeglica.

  „Erdogan treba dvaput da razmisli pre nego što kaže, kako pojedini njegovi ministri tvrde, da sporazum nije moguć“, rekao je Junker dan nakon što je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu upozorio da će Turska napustiti sporazum sa EU ukoliko njeni državljani ne dobiju viznu liberalizaciju.

  Junker je ocenio da ukoliko Turska odustane od sporazuma, Erdogan će morati da objasni „mladim Turcima, biznismenima, novinarima i drugim građanima“ zašto će imati poteškoće da napuste tursku teritoriju, prenosi AFP.

  „Turski predsednik će, takođe, morati da objasni da je on razlog zbog kojeg Turci ne mogu slobodno da putuju u Evropu“, naglasio je on.

  Junker je ocenio da su ambicije Turske da se integriše u Evropu „opale“ u prethodne dve godine.

  On je dodao da je sporazum o izbeglicama postignut posle „dugih dana i dugih noći“ i poručio da bi Turska trebalo da teži ispunjavanju svih 72 uslova, koje EU zahteva u zamenu za viznu liberalizaciju.

  „Računamo da će Turska ispunuti ove uslove, uključujući novi zakon o borbi protiv terorizma u skladu sa evropskom definicijom terorizma“, rekao je on.

  Lideri EU traže da Turska ispuni 72 uslova za viznu liberalizaciju i da suzi svoju definiciju o teroru kako bi prestala da goni akademike i novinare zbog objavljivanja onoga što naziva „terorističkom propagandom“.

  AP Photo/Shizuo Kambayashi

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com