Novosti online

Јункер не жели да размишља о изласку Британије из ЕУ

БРИСЕЛ/ЛОНДОН – Председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је да одбија да размишља о изласку Велике Британије из Европске уније, као и да Унија нема никакав План Б.

Британски премијер Дејвид Камерон истовремено је у Бриселу тражио подршку Европског парламента за своје захтеве везане уз реформу ЕУ пре кључног самита европских лидера крајем недеље, преноси АФП.

„Немамо план Б, имамо само план А. Велика Британија остаће у ЕУ и биће конструктиван и активан члан”, казао је Јункер који се данас састао са Камероном.

„Када бих казао да имамо план Б, то би значило да је Комисија вољна да озбиљно размотри могућност изласка Велике Британије из ЕУ”, објаснио је шеф Европске комисије.

Камерон је обећао референдум о останку или изласку своје земље из ЕУ, уз наду да ће на самиту 28 председника држава и влада Уније у ц четвртак и петак постићи компромис око британских захтева.

Председник Европског парламента Мартин Шулц одбацио је тврдње евроскептика да би, у случају да неки споразум буде постигнут, ЕП могао на њега ставити вето.

„Одбацујем такву реторику. Европски парламент нема вето”, рекао је Шулц.

„Унија никад није била у тако драматичној ситуацији”, казао је он и упозорио на последице британског изласка из Европске уније која је већ уздрмана мигрантском кризом без преседана. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh