Gradovi

Junker: Rešenje za Kipar u narednih šest meseci

BRISEL – Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Juner izrazio je danas čvrsto uverenje da će pregovarači postići konačni sporazum o ujedinjenju Kipra u narednih šest meseci.

„Nadam se da će se to dogoditi, jer veoma volim Kiprane“, rekao je Junker na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi AFP.

Prema njegovim rečima, to su „veoma efikasni, inteligentni, vredni i obrazovani ljudi sa obe strane ostrva“.

Mirovne pregovore započete prošlog maja, u kojima posreduju Ujedinjene nacije, a koji su dugo u zastoju, mnogi posmatrači vide kao najbolju šansu za ujedinjenje Kipra, koji je državla članica EU, posle 40-godišnje podele između kiparskih Grka i kiparskih Turaka, navodi francuska agencija.

Lider kiparskih Grka Nikos Anastasijades i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži izjavili su juče da će se sastati sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu iduće nedelje kako bi pospešili mirovni proces.

Ban je početkom ovog meseca izrazio uverenje da je rešenje za Kipar „na dohvat ruke“.

Kipar je podeljen od 1974, kada su turske trupe okupirale njegovu severnu trećinu kao odgovor na udar izveden na podsticaj Atine s ciljem ujedinjenja sa Grčkom, navodi francuska agencija.

Da bi se Kipar ujedinio, moraće da bude rešeno nekoliko spornih pitanja koja se tiču podele teritorije, podele ovlašćenja i svojinskih prava, a bilo kakav sporazum moraju da odobre Kiprani glasanjem.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh