Novosti online

Кад опозиција пропусти прилику

Опозициони посланици у српском парламенту добили су од власти, у ово предизборно време, лепу прилику за целодневну бесплатну рекламу на РТС-у и скупљање политичких поена на питању да ли треба укинути националне пензије у култури. Међутим, успели су да овом „набаченом лоптом” постигну аутогол, изабравши да се девет сати надгорњавају са чиновницима Министарства културе на седници ресорног одбора, уместо да на пленарној седници, уз директан ТВ пренос, покажу како се власт „посипа пепелом” због сопствених брљотина.

Власт се баш потрудила да опозицији обезбеди оружје за баражну ватру, прво предлогом о укидању националних пензија у култури, па здушном одбраном те идеје, да би, након пацки добијених од премијера Александра Вучића, брзином светлости поништили сопственим амандманима све што су бранили. Опозиционари су, поред ових, добили и додатне дарове, пошто је влада прво послала једно мишљење о амандманима, које је брже-боље повучено, а потом друго. Изгледа да су ови силни поклони толико изненадили и обрадовали опозиционаре да нису могли да сагледају све користи од њих, па су, бирајући ирационална решења, поклоњено такорећи бацили у прашину отезањем расправе на седници одбора без икаквог разлога.

Отежући расправу на седници одбора, опозиција је вероватно имала идеју да изнервира власт и да је натера да пленарну дебату помери за наредни дан и да тако добије дан више за критику. Међутим, све што је оваквим понашањем постигнуто било је да пленарна седница, којој је морао да присуствује Иван Тасовац, министар културе – а он је био главна мета критика – почне у 20.30. Тако су себи ускратили директан пренос седнице, пошто је РТС преносио полуфинале Европског првенства у футсалу.

Дакле, ни пасионирани гледаоци скупштинских преноса, све и да су хтели, нису могли да гледају како министар Тасовац, који се здушно залагао за укидање националних пензија у култури, објашњава промену става.

Власт је овај поклон опозиције умела лепо да искористи. Без ТВ камера радило се много брже, а и председавајући су могли, све у складу с пословником, брзо да „режу” сваки покушај опозиције да скрене с теме. Пленарна седница је трајала четири сата краће него седница Одбора за културу, којој није присуствовао министар, јер не мора, и са које нема ТВ преноса.

Због начина на који је текла расправа, у једном тренутку се Маја Гојковић, председница парламента, пожалила што нема директног ТВ преноса: „Жао ми је што ово иде у одложеном преносу. Да могу да утичем на директора РТС-а, кога не познајем, ја бих га молила да нас укључи у програм.”

Да је преноса било, грађани би видели како министар Тасовац ноншалантно објашњава зашто није дошао на седницу одбора, која је, како је упорно понављала Весна Марјановић, трајала девет сати: „Јако ценим дужину те расправе, али искрено мислим да сама расправа заслужује да се води пред свих 250 посланика. Ја сам зато овде.”

Тасовац је неколико пута објаснио и како се осећа што је оно за шта се он залагао „поништио премијер Вучић”: „Мој став према питању националних пензија био јасно је изнесен и овде у скупштини и јавно. Само не разумем због чега би било коме, без обзира на његову функцију, било ускраћено право да свој став износи јавно. Ја мислим да је то легитимно право, тако да не знам чему ваше чуђење што је премијер изнео свој став. На крају, више пута сам поновио да се коначне одлуке доносе у Дому Народне скупштине, поштујући све демократске процедуре. Такође, ниједан закон није библија. Закони су жива материја.”

Тасовцу се није могло доакати, па је Наташа Вучковић (ДС) рекла да је он, због свега што се догађало с овим законом, „угрозио кредибилитет министра и Министарства културе”, додавши: „Нама је као грађанима ове земље жао и криво што Министарство културе на тај начин губи кредибилитет.” Тасовац је одговорио: „Врло ценим вашу бригу за кредибилитет Министарства културе и информисања. Ја исту бојазан осећам за кредибилитет ваше странке.” Свашта се још могло чути, да је опозиција умела да искористи прилику за бесплатну рекламу на РТС-у, коју јој је власт дала.

Али – није.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh