Novosti online

Какав доручак, такав и дан

Ако се по јутру дан познаје, онда свакако пажњу обратите на свој доручак. Не прескачите га, јер ће вам дан онда бити празан, већ се потрудите да вам овај први оброк да довољно снаге и хранљивих материја.

Пекара је омиљено место многих када је реч о доручку и то је право мало царство укуса. Ту су кроасани, переце, крофне, пице и преукусне погачице и панцероте. Свега има за свачији укус. Сви ови производи од теста које радо купујемо сасвим лепо утоле глад, али садрже велике количине маргарина и других масноћа, адитива, соли и шећера. Они нису нутритивно богати и већином спадају у брзу храну.

С друге стране, не морате баш да удовољавате својим старим навикама, јер не чине добро нашем телу.

Слана пецива утичу на задржавање воде у организму, лисната теста су пребогата маргарином, дакле масна су. Све се ово тешко вари и оскудно је храњивим материјама које су неопходне ради нормалног функционисања организма.

Алтернатива ипак постоји. Ако сте љубитељ пецива, изаберите оно од интегралних житарица и обогатите га сирним намазом и поврћем, рецимо паприком и додајте можда неке семенке (сунцокрет, бундева). Као напитак можете узети пробиотски јогурт, кефир или кисело млеко.

Љубитељи слатког доручка у интегрално пециво могу да намажу мало маслаца и џема или меда. Уз ово лепо иде чај са лимуном или цеђена поморанџа.

Грађевински радници и други радници на терену обично бирају за доручак јаку, масну, калоричну храну као што су пљескавице, сендвич од пола белог хлеба са саламом или мортаделом, можда месним нареском или паштетом и све то зачињено мајонезом, уз обавезну кока-колу или неки други газирани сок. Да је здраво – баш и није, али све ово донекле звучи логично ако обављате веома захтеван физички посао.

Ако нисте грађевинац и радите у канцеларији, овакав доручак дефинитивно вам не треба. Све засићене нездраве масноће из претходног случаја завршиће вам у облику масног ткива тамо где га најмање желите. Истовремено, себи ћете ускратити витамине, минерале и влакна који су вам неопходни.

Ако ујутро волите да једете јаја, узмите једно кувано (или ако сте баш гладни, два) уз тостиран интегрални хлеб, неку сезонску свежу салату (нпр. чери парадајз и руколу са маслиновим уљем) и биљни чај. Што је најбоље, ако треба, ово све може да се понесе и на терен.

И овде слатка варијанта може да буде интересантна. Ако волите овсене пахуљице, ту можете машти да дате на вољу и обогатите их језграстим воћем (орах, бадем, индијски орах, лешник), медом и рецимо бананом, мандарином или ананасом (или неким смрзнутим воћем) уз органско млеко. Ту не мора да буде крај: можете да додате тостиране кокосове љуспице, млевено ланено семе, сувопечени сусам, чија семенке… Најбоље је да то направите увече за ујутру и ставите у фрижидер. Наравно, ако посао обављате напољу, све ово можете да припремите у некој посуди са поклопцем и понесете са собом. После оваквог доручка попијте чашу воде.

Ако конзумирамо здравије намирнице, сасвим је јасно да ћемо бити здравији. Осим тога, имунитет ћемо држати на вишем нивоу.

Оно смо шта једемо. Дефинитивно.

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh