Novosti online

Како је патријарх Гаврило постао „српски фашиста“

„Нешто сам научио“ прокоментаришу често посетиоци музеја када заврше обилазак поставке. И посетиоци Меморијалног комплекса концентрационог логора Дахау имају прилику да науче нешто ново: да је српски патријарх Гаврило Дожић, један од затвореника злогласног логора, гајио симпатије према фашизму.

Тачније, да будемо прецизни: „да је као српски монархиста и националиста одржавао блиске везе са српским фашистима“.

У оквиру сталне поставке меморијалног комплекса Дахау, налази се и панел посвећен југословенским затвореницима и на њему је и фотографија патријарха Гаврила са подацима о њему у неколико реченица на немачком и енглеском језику.

У том кратком тексту, објашњава се, одмах после реченице о његовим везама са српским фашистима, и да је српски патријарх интерниран у логор Дахау 1941. године, где је провео неколико недеља, јер је „отворено говорио против пакта са Немцима и њиховим савезницима”.

Тиме се, ваљда, сврстао у ред врло особених „фашиста” који су симпатисали „српски фашизам“, али су отворено говорили против оног немачког. У последњој реченици констатује се да се патријарх Гаврило вратио у Београд 1946. године где је наставио са својим службеним дужностима.

По тој логици, поглавар СПЦ био је једна од ретких, ако не и једина, високопозиционирана личност која је била блиска са фашистима али је наставила несметано да обавља своју дужности и у време антифашистичке, комунистичке власти. Панел о југословенским заробљеницима, може се пронаћи и на интернету и скинути преко званичног сајта Меморијалног комплекса концентрационог логора Дахау.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh