Gradovi

Kameron: Britanija želi sopstveni pristup pitanjima azila

Samit EU: Kameron

BRISEL- Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas u Briselu da se Velika Britanija apsolutno isključuje iz mogućeg zajedničkog azilskog sistema EU, te da nema izgleda da se zvanični London pridruži zajedničkom azilskom procesu u Evropi.

Kameron je rekao da njegova zemlja želi da zadrži sopstveni pristup pitanjima azila i granica.

„Apsolutno se isključujemo iz tih stvari. Nema izgleda da se Britanija pridruži zajedničkom azilskom procesu u Evropi. Imaćemo naš sopstveni pristup pitanjima azila, način postupanja i čuvanja naših granica“, rekao je Kameron stigavši na samit EU i Turske čiji je fokus zaustavljanje priliva migranata u Evropu, prenosi Rojters.

Britanski premijer je napomenuo da će, čak i ako izađe iz EU, Britanija biti pogođena migracionim krizama, ali da će održati svoje granice i način na koji postupa.

Prema sadašnjem azilskom sistemu EU, poznatom kao Dablinski propisi, koji važi i za Britanuju, pojedinačne države članice EU moraju da registruju i obrađuju zahteve za azil na nacionalnoj osnovi, a za to je odgovorna prva zemlja EU u koju izbeglica uđe, podseća britanska agencija.

Eventualni budući sistem bi mogao da podrazumeva da EU centralno nadzire zahteve za azil, kao jedan od nekoliko načina koji su predloženi kako bi se sprečilo ponavljanje situacije u kojoj zemlje poput Grčke i Italije izlaze na kraj sa krajnje nesrazmernim brojkama kad je reč o izbeglicama koje pristižu.

Britanci strahuju da bi revizija Dablinskih propisa mogla da liši Britaniju prava na deportovanje tražilaca azila u zemlju EU u koju su prvi ušli.

Evropska komisija treba da iznese predloge za reforme azilskog sistema sledeće nedelje, navodi Rojters.

AP Photo/Francois Walschaerts

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh