Gradovi

Kameron: Ostanak u EU u interesu nacionalne bezbednosti

LONDON – Brtianski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da je ostanak Britanije u Evropskoj uniji u interesu nacionalne bezbedosti.

U televizijskom obraćanju Kameron je podsetio na pojavu ekstremističkih grupa na Bliskom istoku i sve veći izazov koji predstavlja Rusija, ocenivši da je lakše nositi se sa pretnjama kao deo saveza.

Kameron je nakon postignutog dogovora sa Briselom o reformisanim odnosima obećao da će voditi kampanju za ostanak Britanije u EU, o čmu će se građani Britanije izjasniti 23. juna na referendumu.

„Kako da ostanete jaki u svetu u kome na istoku imate Putina, a na jugu takozvanu Islamsku državu? Držeći se zajedno sa susednim zemljama, partnerima i prijateljima“ rekao je Kameron, prenosi AP.

Britanski premijer je danas doživeo razočarenje kada je nakon njegovih uveravanja da je kabinet saglasan da na referendumu podrži ostanak Britanije u „reformisanoj“ Uniji, čak šest ministara u izjavama medijma reklo da će se ipak založiti za izlazak zemlje iz EU.

Među njima je bio i Kameronov prijatelj, ministar pravde Majkl Gouv, koji je rekao da je EU „zaglibljena u prošlosti“, preneo je londonski „Fajnenšel tajms“.

Novi udarac bila je mnogo iščekivana izjava gradonačelnika Londona Borisa DŽonson, popularnog političara iz Kameronove Konzervativne partije, koji je takođe večeras rekao da će podržati glasanje za „Bregzit“, odnosno izlazak Velike Britanije iz EU.

Kameron planira da sutra u parlamentu formalno pokrene proces za raspisivanje referenduma.

On je u današnjem televizijskom obraćanju rekao da nisu u pravu oni koji podržavaju „Bregzit“ verujući da bi to usporilo priliv migranata.

Kameron je naveo i da bi bilo koji trgovinski sporazum o kome bi Britanija pregovarala sa EU po izlasku iz Unije podrazumevao slobodno kretanje radne snage, jer bi to bio zahtev EU.

Ukoliko Britanija reši da ode iz Unije, biće potrebne dve godine za sklapanje sporazuma koji bi britanskim kompanijama omogućio pristup na evropska tržišta, upozorio je Kameron.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh