Gradovi

Kameron pozdravio sporazum sa EU

LONDON – Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron pozdravio je danas sporazum sa Evropskom unijom kao dokaz da je postigao pravi napredak u redefinisanju odnosa Britanije sa evropskim blokom, ali i rekao da ima još puno toga da se uradi, javlja Rojters.

U nacrtu dokumenta obelodaljenom pred održavanje samita o Britaniji, planiranog za 18. februar, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk predstavio je predloge učinjene da bi zadržale Britaniju u okviru EU, pred referendum koji u toj zemlji treba da bude održan u junu.

„Nacrt dokumenta EU o redefinisanju (odnosa sa Britanijom) pokazuje istinski napredak u sve četiri oblasti u kojima je Britanija zatražila promene, ali još puno toga trebna uraditi“, napisao je Kameron na svom Tviter nalogu ubrzo nakon što je predlog objavljen.

Ranije danas britanska novinska agencija je prenela, pozivajući se na izvore iz kabineta britanskog premijera Dejvida Kamerona, da je Britanija postigla dogovor sa funkcionerima EU o mehanizmu blokiranja zakona EU sa kojim se ne slaže, što je bio jedan od ciljeva pregovora o redfinisanju odnosa Britanije i Unije.

Nacrt predloga za reforme EU ima za cilj da se zadovolje zahtevi Britanije pre planiranog referenduma o ostanku te zemlje u Uniji.

Sa nacrtom koji, između ostalog predviđa pravno obavezujuću odredbu koja omogućava grupi od 55 odsto ili više članica Unije da ili obustave zakon EU ili da traže promenu, treba da se slože sve zemlje članice.

Kameron je obećao da će reformisati odnose Britanije i EU i odrzati referendum o članstvu do kraja 2017. godine. On se nada da će finalizovati dogovor o reformama na samitu EU od 18-19 februara.

AP Photo/Virginia Mayo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh