Gradovi

Kameron pozvao Asanža da okonča „žalosnu sagu“

LONDON – Džulijan Asanž treba da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu i stavi tačku na tu „čitavu žalosnu sagu“, izjavio je danas britanski premijer Dejvid Kameron.

„Mislim da je to besmislena odluka“, rekao je Kameron u obraćanju poslanicima donjeg doma parlamenta.

„Imate čoveka protiv koga postoji neverovatna optužba za silovanje. On se zabarikadirao u ambasadu Ekvadora i ipak tvrdi da je proizvoljno pritvoren. Jedina osoba koja ga je pritvorila je on sam“, kazao je Kameron.

Britanski premijer je istakao da je Asanž optužen u Švedskoj, državi sa reputacijom kada je reč o pravdi.

„On treba da okonča čitavu ovu žalosnu sagu“, poručio je Kameron, preneo je AFP.

Australijanac (44) se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, koja ga traži kako bi odgovarao o navodnoj optužbi za silovanje.

Osnivač Vikiliksa strahuje da bi, ukoliko ga Velika Britanija izruči Švedskoj, bio izručen Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mu se sudilo za jedno od najvećih curenja informacija u američkoj istoriji, pošto je pre šest godina objavio više od 500.000 tajnih vojnih dokumenata.

Panel Ujedinjenih nacija prošle sedmice je presudio da su Britanija i Švedska nezakonito pritvorile Asanža.

Švedska tužiteljka Marijan Ni saopštila je u utorak da namerava da ispita Asanža unutar ambasade u Londonu, uprkos izveštaju UN.

„To ne menja moju raniju procenu u istrazi“, navela je Ni.

Ona je rekla da „trenutno radi na obnovljenom zahtevu“ da intervjuiše Asanža unutar ambasade, navela je francuska agencija.

Stefan Rousseau/ PA via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh