Svet

Kameron: Prikupljeno više od 10 milijardi dolara za Siriju

Obezbeđeno je šest milijardi dolara za 2016. i još pet milijardi dolara do 2020, naveo je on, prenosi Rojters.

homs sirija

„Današnje dostignuće nije rešenje krize – još treba da vidimo političku tranziciju“, rekao je Kameron novinarima po završetku konferencije u Londonu.

„Ali sa današnjim obećanjima… naša poruka ljudima u Siriji i regionu je jasna – stajaćemo uz vas i podržati vas sve dok bude potrebno“, rekao je britanski premijer.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun istakao je da međunarodna zajednica nikad nije prikupila toliko novca u samo jednom danu za samo jednu krizu.

Domaćini konferencije bili su britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Sulberg, kuvajtski emir šeik Sabah Al Ahmed Al Sabah i generalni sekretar UN Ban Ki Mun

Srbiju je predstavljao premijer Aleksandar Vučić koji je poručio da svet mora jedinstveno delovati u Siriji, a Srbija će prihvatiti svako evropsko rešenje za izbeglice.

Donatorska konferencija, na kojoj su učestvovali predstavnici više od 70 država i nevladinih organizacija, imala je za cilj prikupljanje finansijskih sredstava za dugoročnu ekonomsku pomoć onima koji su raseljeni zbog sukoba u Siriji i podršku zemljama koje su primile migrante.

Prema procenama UN, oko šest miliona Sirijaca je interno raseljeno u toj zemlji, a oko četiri miliona su otišle kao izbeglice.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh