Gradovi

Kanada: Tinejdžer optužen za četiri ubistva

TORONTO – Jedan tinejdžer (17) optužen je za četiri ubistva prvog stepena i sedam pokušaja ubistva nakon pucnjave u jednoj srednjoj školi i kući na zapadu Kanade, saopštila je policija.

Mladić, čije ime nije navedeno jer je maloletan, ranio je devet osoba u školi, od kojih su dve preminule, rekao je načelnik policije Grant Sent DŽermejn.

Sedam osoba koje su ranjene u napadu prethodnog dana su hospitalizovane, dodao je on.

Policija je saopštila da su dvojica braće, Dejn (17) i Drajden (13) Fauntejn, ubijeni u jednoj kući, pre nego što se napadač uputio ka školi u La Loku.

Osumnjičeni je uhapšen ispred škole u petak popodne.

Škola je smeštena u zabačenoj aboridžinskoj zajednici Dene u La Loku u provinciji Saskečuan.

Reč je o najgorem nasilju u školi koje je u Kanadi zabeleženo u poslednjih 10 godina.

Gradonačelnik La Loka Kevin Žanvije rekao je da je smrtno upucana i njegova 23-godišnja kćerka Mari.

On je naveo, pozivajući se na informacije koje je dobio od policije, da je naoružani napadač najpre pucao u svoja dva rođena brata kod kuće, a potom se zaputio ka školi.

Zvaničnici nisu rekli koji je bio motiv napada.

Masovne pucnjave su relativno retka pojava u Kanadi, koja ima oštrije zakone o oružju od SAD, podseća Rojters.

U pucnjavi u Montrealu u Politehničkoj školi 1989. ubijeno je 14 učenika, što je najgori incident te vrste u Kanadi, dok su u pucnjavi 1992. na Univerzitetu Konkordija ubijene četiri osobe.

Saskečuan je 2014. imao najveći broj prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja među kanadskim provincijama, što je dvostruko više u poređenju sa nacionalnim prosekom od 243 incidenta na 100.000 ljudi, kako je navedeno u najnovijem izveštaju kanadske statističke službe.

Prema zvaničnim podacima iz 2011, nezaposlenost je u toj provinciji iznosila 20 odsto, ali je tri četvrtine radno sposobnog stanovništva penzionisano ili ne traže posao. Stanovnici, međutim, navode da je stopa nezaposlenosti zapravo iznad 50 odsto, navodi Rojters.

Joshua Mercredi/The Canadian Press via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh