Gradovi

Kancelarija za KiM: Jednostrane mere bile bi argument sile

BEOGRAD – Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas, povodom situacije u vezi sa prometom opasnog tereta u drumskom saobraćaju između centralne Srbije i Kosova, da je reč o temi koja je i dalje predmet ekspertskih razgovora u Briselu.

Predstavnici Beograda, kako se ističe, u tim razgovorima imaju veoma čvrste argumente, ali i konstruktivan stav u želji da se pronađe adekvatno rešenje.

„Svaki jednostrani potez, poput uvođenja ‘recipročnih mera’ o kojima spekuliše prištinska štampa, bio bi argument sile, iako dijalog u Briselu postoji upravo da bi se izbeglo posezanje za takvim potezima i iznalazila rešenja utemeljena na regulativi“, ističe se u saopštenju.

Kancelarija napominje da Beograd svakako ima instrumente da odgovori na eventualne nepromošljene i jednostrane poteze Prištine, ali se nada da, u interesu procesa normalizacije odnosa, na tako nešto neće biti prinuđen.

Objašnjavajući situaciju u vezi sa prometom opasnog tereta u drumskom saobraćaju, a u interesu objektivnog informisanja javnosti o prometu robe između centralne Srbije i naše južne pokrajine, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, ističe da je transport opasnog tereta regulisan je Evropskim sporazumom o međunarodnom drumskom prevozu opasne robe (ADR).

Samoproglašeno Kosovo, za razliku od Republike Srbije, nije ugovorna strana ADR.

Nastali problem između Beograda i Prištine odnosi se na vozila sa registarskim oznakama „KS“ koja vrše transport opasnog tereta na prostoru centralne Srbije, a koja prilikom inspekcijskog nadzora, koji je izvršen krajem avgusta 2015. godine, nisu posedovala odgovarajuće ADR sertifikate za vozila i vozače.

Naime, sertifikat za vozila sa KiM bio je izdat od strane nadležnog organa Makedonije (suprotno odredbi 9.1.3.2 ADR), a sertifikat za vozače bio je izdat od strane nenadležne institucije iz Prištine, a ne od nadležnog organa strane ugovornice ADR (odredba 8.2.1.6 ADR).

Naša strana je bila vrlo konstruktivna i nadležne institucije Republike Srbije ostavile su četvoromesečni prelazni period, kako ne bismo blokirali slobodnu trgovinu između Beograda i Prištine, napominje se u saopštenju.

U tom periodu od tri kompanije registrovane na teritoriji AP KiM koje se bave prevozom opasnog tereta sa prostora centralne Srbije dve su pribavile odgovarajuće sertifikate za svoja vozila i vozače, a jedna kompanija to još nije učinila.

Naš stav je da bi, kada su u pitanju vozila sa teritorije AP KiM, bilo kakvo odstupanje od ADR, u smislu nepoštovanja njegovih odredbi, značilo kršenje ovog sporazuma i imalo negativne posledice po Srbiju kao stranu ugovornicu ADR, te ugrozilo njen međunarodni ugled i kredibilitet, ističe Kancelarija za KiM.

Foto Tanjug/Boki, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh