Novosti online

Канцеларија за КиМ: Још један покушај спречавања повратка Срба

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије оценила је данас да је одлука Основног суда у Пећи да распише потернице за 14 Срба, теретећи их за ратне злочине 1999. године, још један у низу покушаја опструкције повратка протераних Срба, који су заправо ; највеће жртве сукоба на Косову и Метохији.

„Није случајно што су потернице расписане за члановима породица које су се званично пријавиле за повратак у Метохију. Срби у Метохији, који су континуирано на мети физичких напада екстремиста, овако постају и жртве институционалног насиља и поручује им се да нису добродошли и да за њих нема повратка”, наведено је у саопштењу Канцеларије.

Из те институције је оцењено и да привремене покрајинске институције, које би требало да деле правду, на овај начин постају саучесници у „бруталном етничком чишћењу које је у блиској прошлости у неколико таласа почињено над Србима на Косову и Метохији”.

„Правосуђе у Метохији би, уместо што гони невине људе, требало да се најзад позабави проналажењем одговорних за убиство српске деце у Гораждевцу и друге гнусне злочине чији починиоци, не само да уживају на слободи, већ настављају да спроводе кампању насиља и застрашивања Срба”, додаје се у саопштењу.

Истиче се и да Влада Србије подржава кажњавање ратних злочинаца и персонализовање одговорности, али да тај процес има смисла само ако се одвија пред политички неинструисаним правосуђем, где се људима не пресуђује и пре него што су оптужени, преноси Бета.

„Србија овај и сличне поступке схвата као срачунати покушај дестабилизације прилика у региону, и неће се повести за оваквим примером. Влада Србије ће још једном показати да је политички најодговорнија влада у региону, а оне који желе да поново распале пламен омраза и насиља упозорава да се не упуштају у ту опасну игру”, наведено је у саопштењу.

Велика Хоча: Немамо воду два месеца, а ни коме да се обратимо

ВЕЛИКА ХОЧА – Велика Хоча, на Косову и Метохији, у којој данас живи нешто више од 500 Срба, два месеца нама воду, рекао је члан Месне заједнице Срђан Петровић и апеловао на надлежне да реше проблем.

„Два месеца немамо воду, а она је основ свега”, рекао је Петровић агенцији Бета и додао да су мештани огорчени и незадовољни, да немају коме да се обрате, али и да на све начине покушавају да нађу решење.

„Немамо воду, а сутра славимо и Светог Трифуна”, рекао је Петровић и подсетио да житељи Велике Хоче као сви винари и виноградари, желе да прославе дан свог заштитника.

Према његовим речима, кад нема воде, не може ни да се гради, ни да се поставља камен темељац, једноставно не може ништа да се ради, јавља Бета.

У Великој Хочи пре рата живело је и 2.400 Срба, а данас их има 530, подсетио је Петровић и додао да се за последње две године из села иселило седам породица.Велика Хоча је некада била метох, односно посед манастира Високи Дечани, а по њему је и Метохија добила назив.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh