Gradovi

Karleuša: Osećale su se tenzije tokom istrage ubistva Ćuruvije

BEOGRAD – Suđenje četvorici pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu ispitivanjem penzionisanog policajca – šefa policijske grupe koja je istraživala ubistvo Ćuruvije, Dragana Karleuše.

Karleuša je počeo svedočenje 28. omtobra a danas je odgovarao na brojna , pitanja i tužilaštva i branilaca.

Na pitanje da li je tokom istrage o ubistvu Ćuruvine njemu neko pretio Karleuša je rekao da nije neposredno i direktno dobijao pretnje, ali da su operativci „osećali neke tenzije i opšte pretnje“.

Na prošlom suđenju je posvedočio da se na osnovu operativnih saznanja došlo do podataka da je Služba državne bezbednosti umešana u to ubistvo, ali da to nije moglo da se dokaže.

Danas je na suđenje bio doveden i bivši pripadnik zemunskog klana svedok saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal Dejan Milenković Bagzi, koji bi trebalo da svedoči o svojim saznanjima vezanim za ubistvo Ćuruvije.

Drugi svedok saradnik Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi takođe bivši pripadnik zemunskog klana, nije doveden jer je, kako je objasnila sudija Snežana Jovanović “ na mestu daleko od zgrade Specijalnog suda“.

Obojica su pod zaštitom policije i nalaze se na tajnim lokacijama.

Njih dvojica su dobila status svedoka saradnika u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i u slučaju raznih zločina zemunskog klana.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva u bekstvu i sudi mu se u odsustvu. Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Preview

DRAGAN KARLEUSA

Slide

DRAGAN KARLEUSA

DRAGAN KARLEUSA

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh