Gradovi

Keri: Za dan-dva znaće se kada će biti pregovori o Siriji

VIJENTIJAN – Američki državni sekretrar Džon Keri izjavio je da se nada da će u narednih 24 do 48 sati biti jasna

situacija u vezi sa mirovnim pregovorima u Siriji, koji je danas trebalo da počnu u Ženevi.

Keri je, obraćajući se danas novinarima tokom posete Laosu, rekao da se složio sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za Siriju Stefanom de Misturom da poziv na razgovore ne bi trebalo upućivati dok se „sve kockice ne slože“, preneo je Rojters.

Budućnost pregovora je u rukama sirijskih strana u sukobu, oni moraju da budu ozbiljni, jer ukoliko ne budu ozbiljni rat će biti nastavljen, rekao je Keri.

„Mi smo stvorili okvir, Sirijci imaju mogućnost da odluče o sudbini Siirje“, rekao je Keri i dodao da će za dan, dva ili tri biti jasna situacija.

Pregovori između sirijske vlade i opozcije trebalo da je danas da počnu u Ženevi, ali kako su juče izjavile pojedine evropske diplomate oni će najverovatnije početi tek u sredu.

Sirijska vlada je saopštila da je spremna da učestvuje u razgovorima, ali opozicioni Visoki pregovarački komitet, koga čine protivnici sirijskog predsednika Bašara al AŠada su saopštili da neće razgovarati dok vlada ne obustavi bombardovanje, ukine blokade i oslobodi zatvorenike, odnosno učini ono što je navedeno i u rezoluciji Saveta bezbednosti Ujednijneih nacija prošlog meseca, navodi britanska novinska agencija.

AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh