• Gradovi

  Кесић: Албанци у Приштини немају више бланко подршку

  Представници Приштине требало би да схвате да више немају такву подршку америчке администрација као раније јер политика која је изградила такозвано независно Косово више није приоритет за њих, већ се баве својим унутрашњим проблемима, изјавио је шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић.

  „Харадинај схвата да се ствари мењају, и Албанци у Приштини схватили су да немају такву бланко подршку као од претходних америчких администрација јер не само да то питање није приоритет за њих већ администрација нема емотивну везу према тој политици која је изградила независно Косово, ни приоритет према њој, каже Кесић за ТВ Пинк, преноси Танјуг.

  Он је навео да Балкан иначе, у овом моменту није приоритет светске, односно вашингтонске политике и да такав тренд постоји дуже време.

  „То је почело и у претходним администрацијама, да политика Балкана заузима све мање важно место за америчку спољну политику, али са овом америчком администрацијом имамо ново и то да је цео приступ промењен. односно да је приоритет унутрашњи сукоб у администрацији”, каже Кесић.

  До сада се, иначе, каже говорило да је свако питање на Балкану решено „само је проблем што тврдоглави Срби не прихватају” и треба их убедити да прихвате решења.

  Кесић каже да Приштина даље задржава таксе, води агресивну политику према Београду и очекују да шта год ураде, да ће Америка бити на њиховој страни, а светски поредак се мења.

  „Сви који су имали подршку САД, имали су стратегију да кад год затреба, а осете да се Америка удаљила од њих или има други приоритет они изазивају кризу јер желе да се Америка укључи и очекују да ће бити на њиховој страни…То се сада дешава са Приштином. Албанци су изазвали кризу и довели договор до прекида, а свет до тога да бране њихове потезе који нису прихватљиви и нису у складу са бриселским споразумом”, наводи Кесић.

  Кесић наводи да се америчка политика која која је постојала у време Била Клинтона и Барака Обаме мења и од тврдих ставова се дошло до тога да се сада говори о томе и да је разграничење прихватљиво за њих, уколико се обе стране са томе сложе.

  Како је рекао, приметно је и да су представници Приштине нервозни због тога што се дешава да значајан број земаља повлачи признање независности Косова.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com