Gradovi

Kim: Odlaganje ocene ne znači da ima problema sa aranžmanom

BEOGRAD – Odlaganje ocene četvrte revizije ne znači da ima problema u vezi sa aranžmanom sa MMF-om, izjavio je danas Tanjugu stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Deheng Kim.

Misija MMF stiže večeras u Beograd, a sutra počinje razgovore o četvrtoj reviziji aranžmana s tom finanisjkom institucijom.

Iz MMF je već saopšteno da će ocena revizije biti data prilikom sledeće posete delegacije Beogradu, koja će uslediti nakon izbora i formiranja nove vlade Srbije.

„Praksa MMF pred izbore varira, ali nije neuobičajeno da se odloži kompletiranje revizije zbog izbora“, objasnio je Kim za Tanjugu.

Prema njegovim rečima, tehnička vlada će preuzeti upravljanje nakon izbora, ali je ona, podsetio je, limitirana u ovlašćenjima da usvaja nove mere.

Kvantitativni uslovi za kraj decembar su ispunjeni, navodi on, a MMF očekuje da će se, nakon izbora i naredne revizije aranžmana odvijati po planu.

„Dalje, očekujemo da će vlasti nastaviti da primenjuju mere koje su dogovorene“, rekao je Kim i dodao da je i nakon ove posete, 26. februara, iako ocena za sada izostaje, planirana uobičajena konferencija za štampu.

Odlaganje ocene stend baj aranžmana za period nakon formiranja nove vlade najavio je danas i šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf.

On je objasnio da tim MMF-a dolazi u posetu i da će inicirati razgovore o četvrtoj reviziji, ali da će zaključak zbog predstojećih izbora, biti odložen za narednu posetu.

Tim ove međunarodne finansijske institucije biće u poseti Beogradu od 18. do 26. februara, a premijer Aleksandar Vučić rekao je uoči dolaska Misije da razgovori neće biti laki, ali da nema šta da zameri Misiji MMF-a.

„Ne mislim da su naši protivnici. Oni su nam saradnici i tu su da nam pomognu da bi Srbija bila zdravija i uspešnija zemlja“, poručio je Vučić.

Odgovarajući na novinarska pitanja u Vladi Srbije, Vučić je ponovio da je Srbija izašla iz recesije i da je pred nama pet godina rasta.

„Uspeli smo da popravimo poslovni ambijent i nećemo se smiriti dok ne uđemo u prvih 40 zemlja sveta“, istakao je premijer.

Srbija je sa MMF-om zaključila stend baj aranžman iz predostrožnosti u februaru 2015. a do sada je, nakon tri revizije, dobila tri pozitivne ocene.

Aranžman je vredan oko 1,2 milijarde evra, ali se vlada opredelila da taj novac ne povlači.

Foto Tanjug, O. Toskić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh