Novosti online

Кина смањује монопол на производњу соли

ПЕКИНГ – Кина планира да измени 2.000 године стар државни монопол на производњу соли како би се смањила строга контрола цене и дистрибуције јестиве соли.

Док ће држава и даље да лиценцира произвођаче соли, компаније ће моћи саме да одређују цене, да планирају ниво производње и да бирају канале дистрибуције, пише Ројтерс.

Данас произвођачи соли со морају да продају државним фирмама које контролишу дистрибуцију и обим производње. Осим тога, свој производ могу да продају само у одређеним деловима земље.

По новом правилу, влада ће такође охрабривати фирме да се консолидују и да прихвате улазак приватног капитала. Али неће бити могуће добијање дозвола за рад нових фирми.

Кина је држала монопол на производњу соли више од 2.000 године, преноси кинеска агенција Синхуа. У древна времена зарада од соли је битно пунила буџет државе.

Влада ће и даље наставити да надзире тржиште како би спречила велике осцилације у цени соли. План је и да се повећају залихе јодизоване соли која је веома битна за правилно функционисање људског организма, пише Ројтерс.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh