Gradovi

Kina ušla u Novu godinu

PEKING – Prvog dana Lunarne nove godine Kinezi odlaze u hramove gde se mole za zdravlje i sreću svojih bližnjih.

Kinezi smatraju da svi događaji danas imaju simboličan značaj i utiču na sreću cele godine, pa zbog toga poštuju mnoge običaje.

U Pekingu mnogi posećuju tradicionalne bazare u parkovima, kao i budističke i taoističke hramove, a u središtu višednevnog praznika poznatog i kao Festival proleća, nalazi se porodično okupljanje, prenosi AFP.

Peking, jedan od najgušće naseljenih gradova Kine, skoro da je opusteo jer su mnogi radnici i studenti su otišli u rodna mesta.

Nema gužve u metrou, a ni na glavnim saobraćajnicama.

Kina je u ponoć po lokalnom vremenu ušla u Godinu majmuna, ali je kao i ranijih godina upotreba vatromena i petardi bila ograničena kako bi se smanjilo zagađenje vazduha i sprečili požari.

Procenjuje se da je ove godine oko 690 milijuna pratilo televizijski novogodišnji program, što je najgledanija televizijska emisija u svetu.

Ova godina je Godine majmuna, devete životinje po kineskom zodijačkom kalendaru.

Ovo je znak veoma pozitivnih osobina i prati ga dobra sreća i radostan život, pa bi takva trebalo da bude i predstojeća godina.

Preview

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Etnički Kinezi dolaze u hram ukrašen tradicionalnim kineskim lampama prvog dana Lunarne Nove godine u Kuala Lumpuru u Maleziji.Kineski zabavljači obučeni u tradicionalne kostime plešu u parku Ditan u okviru proslave prvog dana kineske Nove godine u Pekingu. Ova godina je godina Majmuna po kineskom kalendaru. AP foto – DŽošua Pol, Endi Vong

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh