Svet

Kiparski lideri danas počinju novu rundu pregovora

LOZANA – Lideri podeljenog Kipra danas počinju novu rundu mirovnih pregovora pod okriljem UN, koja se smatra poslednjom dobrom šansom da se okonča jedna od najdugotrajnijih političkih kriza u svetu, javlja AFP.

Petodnevni pregovori u luksuznom zdanju nadomak Lozane biće usmereni na teritorijalne sporove koji više od 40 godina raspiruju nesuglasice između grčke i turske zajednice na Kipru.

Ovo mediteransko ostrvo je podeljeno od 1974, kada su turske trupe zauzele njegovu severnu trećinu kao odgovor na puč koji je inspirisala Atina težeći ka ujedinjenju sa Grčkom, navodi francuska agencija.

Trenutni mirovni proces su, uz posredovanje UN, pre 17 meseci počeli lider kiparskih Grka Nikos Anastasijades i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun jasno je stavio do znanja da želi da konačan i trajan sporazum bude postignut pre nego što on ode sa funkcije krajem godine.

Poslednji put je značajan mirovni sporazum propao 2004, kada je predlog koji je izneo tadašnji šef UN Kofi Anan prihvatila većina kiparskih Turaka, ali su ga kiparski Grci jasno i glasno odbacili na referendumu.

Ovoga puta, sporazum će iziskivati teške kompromise kad je reč o razmeni teritorija, zbog čega bi izvestan broj kiparskih Turaka morao da bude iseljen iz svojih domova.

Anastasijades je prošle nedelje pozvao obe strane da „iskoriste priliku“, pozvavši na „napredak po pitanju teritorije koji bi omogćio konačno rešenje“.

Akindži, čiju Tursku Republiku Severni Kipar priznaje samo Ankara, takođe je rekao da se napori u cilju razrešenja krize ne mogu nastavljati beskonačno.

„Ovo nije nešto o čemu možemo da posle 50 godina raspravljamo još 50 godina. Svi su toga svesni, uključujući UN“, istakao je Akindži prošle nedelje.

Dva lidera pokušaće da se u Lozani dogovore o unutrašnjoj granici između dve buduće države, što bi omogućilo povraćaj nekih oblasti u severnom delu Kipra kiparskim Grcima, zaključuje francuska agencija.

AP Photo/Petros Karadjias

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh