Svet

Kiril i Franja o Islamskoj državi

Istorijski sastanak poglavara Rimokatoličke i najveće pravoslavne crkve

Autor: N.D.

Havana – – „Želim da naglasim da se sve dogodilo po Božijoj volji“, rekao je ruski patrijarh Kiril, uoči sastanka sa papom Franjom, u petak uveče u kubanskoj prestonici Havani. „Mi smo braća“, bile su prve reči koje je papa Franja izgovorio na sastanku.

Reč je o prvom, istorijskom sastanku između poglavara Rimokatoličke i najveće pravoslavne crkve, ruske od njenog osnivanja a agencije ističu- i od Velikog raskola 1054. godine, koji je oblikovao modernu Evropu i Bliski istok. Papa Franja i patrijarh Kiril su se zagrlili i poljubili tri puta.

Posle predviđenog dvočasovnog sastanka, očekivalo se da dva poglavara potpišu deklaraciju, čiji je tekst, prema rečima pres sekretara ruskog patrijarha, Aleksandra Volkova, već usaglašen. Deklaracija se, prenose svetski mediji, odnosi na najvažniju temu od zajedničkog interesa za današnje katoličku i pravoslavnu crkve, a to je sudbina hrišćana u Iraku i Siriji koje ubijaju ili proteruju iz njihovih domova pripadnici Islamske države.

Vatikan se nada da će ovaj sastanak doprineti poboljšanju odnosa sa drugim pravoslavnim crkvama i podstaći napredak u dijalogu o teološkim razlikama koje su podelile istočnu i zapadnu crkvu.

Mediji su preneli da je sastanak na neutralnom terenu planiran decenijama, a poslednje prepreke uklonjene su, tumači se, zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću hrišćana.

Vatikan smatra ovaj susret važnim prvim korakom u svojim ekumenskim naporima, ali mnogi pravoslavni posmatrači smatraju da je Kirilova spremnost da sedne i razgovara sa papom više pokušaj da pokaže značaj Rusije i ruskog pravoslavlja u trenutku kada Zapad izoluje Moskvu, ocenile su svetske agencije.N. D.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh