Gradovi

Kitarović: Ne blokiramo Srbiju, tražimo da ispuni uslove EU

ZAGREB – Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je, govoreći o odnosima sa Srbijom, da „ono što Hrvatska traži nije nikakvo bilateralno pitanje, nego pitanje ispunjavanja pristupnih kriterijuma“, istih oni koje je i sama Hrvatska morala da ispuni.

Upitana da li Hrvatska namerava da blokira Beograd u evropskom pristupnom procesu, ona je u intervjuu za „Jutarnji list“ rekla da tu nije reč o blokadi.

Dodala je i da hrvatska diplomatija ima zadatak da objasni EU da nije reč o sporu između Hrvatske i Srbije, nego o tome da Srbija mora da usvoji evropske standarde, prenela je Hina.

Grabar Kitarović je, takođe, rekla da ove godine ne ide ni u Jasenovac niti u Blajburg, jer ne želi da učestvuje u ideološkim podelama.

„Ne želim kao predsednica participirati u daljem intenziviranju ideoloških podela, želim to završiti, jer smatram da politikanstvo oko Jasenovca i Blajburga ponovo viktimizira njihove žrtve. Žrtve zaslužuju dostojanstvo, pijetet i mir“, istakla je Grabar Kitarović u intervjuu za „Jutarnji“.

Foto Tanjug/ D.Stanković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh