Gradovi

Kitarović: Neophodni novi putevi i modeli suživota

VUKOVAR – Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je danas u Vukovaru da je neophodno pronaći nove puteve i modele suživota u hrvatskom Podunavlju i drugim krajevima u kojima se još osećaju posledice poslednjeg rata 90-tih.

Grabar Kitarović, koja je juče u Vukovaru otvorila privremenu predsedničku kanecelariju, je na konferenciji „Naučni osvrt na mirnu reintegraciju danas“, rekla da se u poslednjih nekoliko godina više puta pokazalo da je reč o procesu koji je složen i osetljiv, ali i koliko je zapravo nedovršen, preneli su hrvatski mediji.

„Nepraktično inisistiranje na sprovođenju nekih zakonskih odredbi izdvojenih iz političkog konteksta Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjjina dodatno je otežalo taj proces“, smatra Grabar-Kitarović.

Zbog toga se, istakla je, mirna reintegracija, premda ispunjena u svojim osnovnim ciljevima, i dalje nameće kao nužan proces koji treba završiti.

Konferenciju „Naučni osvrt na mirnu reintegraciju danas“, održanu povodom 18. godina završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, organizovali su Evropski dom Vukovar, Zadužbina Friedrić Ebert iz Zagreba i Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija.

„Pre svega reč je o potrebi pronalaženja novih puteva za takozvani suživot ljudi koji je često eufemizam za izolaciju i samoizolaciju“, poručila je.

Predsednica se osvrnula i na pitanje prava nacionalnih manjina ocenivši da je bitno donošenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine, te dodala da su manjinska prava u Hrvatskoj uređena i drugim zakonima.

„Osim toga, uspostavljeni su i Savet za nacionalne manjine i Kancelarija za ljudska prava i prava nacionlanih manjina čime je na vrlo visokom normativnom i strukturalnom niovu uređen korpus manjinskih prava“, tvrdi Grabar Kitarović.

Foto Tanjug/D.Stanković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh