Gradovi

Kitarović: Susedi mogu biti mirni, HR će štiti svoju teritoriju

ZAGREB – Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da će zvanični Zagreb uvek štititi svoju teritoriju, svoje stanovništvo i resurse, ali da susedne države mogu biti mirne, jer Hrvatska ne želi nikoga da napada.

Povodom medijskih napisa o “trci u naoružavanju“ između Srbije i Hrvatske, Grabar Kitarović u intervjuu „Večernjem listu“ tvrdi da “Hrvatska nikada nije vodila niti će voditi ekspanzionističke ratove”.

Prema tome, istakla je, “naši susedi mogu biti mirni što se toga tiče, ali ćemo uvek štititi svoju teritoriju, svoje stanovništvo i resurse”.

Dodala je da su odluke koje Hrvatska donosi u okviru razvoja Oružanih snaga isključivo vezane za odbrambene potrebe aktivnosti i nacionalnu bezbednost.

Te odluke su, kaže, usklađene sa saveznicima Hrvatske u NATO-u kako bi ta država preuzela zajedničku odgovornost za zajedničku odbranu zemlje.

Govoreći o migrantskoj krizi, hrvatska predsednica je rekla da je od početka te krize govorila da Hrvatska mora kontrolisati granicu te da za to postoje načini, što uključuje i pripadnike hrvatskih oružanih snaga.

Grabar Kitarović je istakla s tim u vezi da se od samog početka zlonamerno interpretirala mogućnost upotrebe Oružanih snaga na granicama te da je, kako je rekla, činjenica da na granicama Hrvatske treba uvesti red.

Smatra da je greška bila učinjena onda kada je Hrvatska zavorila svoje zvanične prelaze, a još veća kada se o migrantskim problemima nije razgovaralo s EU i susedima s kojima se morala dogovoriti zajednička politika propuštanja.

Predsednica se nada da Hrvatska neće na kraju morati da pribegne mađarskim i slovenačkim rešenjima u zaštiti svojih granica.

Velika očekivanja predsednice od Oreškovića

Grabar Kitarović ima velika očekivanja od budućeg premijera Tihomira Oreškovića i ne slaže se sa onima koji kritikuju činjenicu da on nema dovoljno političkog iskustva.

Kitarović, naime, smatra da je Hrvatskoj u ovom trenutku nije potreban političar, već državnik.

„Cela Hrvatska, pa tako i ja, ima velika očekivanja od gospodina Oreškovića”, rekla je Kitarović u intervjuu .

Upitana da li je u procesu konsultacija osetila ljutnju kod premijera Zorana Milanovića i lidera HDZ-a Tomislava Karamarka s obzirom na to da joj prvi nije pružio ni ruku, a Karamarko navodno očekivao da mu kao relativnom pobedniku poveri mandate za sastav vlade, Grabar Kitarović je odgovorila da joj je žao što Milanović nije prihvatio njenu „pruženu ruku za sradnju“ od početka mandata.

„Zbog toga je Hrvatska izgubila mogućnost našeg zajedničkog delovanja za dobrobit države“.

Najavljuje saradnju za novom hrvatskom vladom na čelu sa Oreškovićem, ali ističe da ne veruje da strane države mogu izvući Hrvatsku iz krize.

„To će zapravo učiniti naši mali, srednji i veliki preduzetnici. Uvek domaća privreda generiše nova radna mesta”, rekla je Kitarović.

Foto Tanjug/D.Stanković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh