Novosti online

Клинчарски спасао ,,промашену генерацију”

Колико је само талентоване деце прошло кроз Партизанову капију, а колико њих их се изгубило, захваљујући нестручном раду појединих усијних глава у омладинској школи. Колико је великих фудбалских талената уништено, зарад нечије сујете, незнања и неповерења према великом броју талентоване деце из свих крајева Србије па и шире. Шта је данас са једном од највећих фудбалских школа у Европи? Мало су један Јоветић и Љајић за читаву деценију. А толико хвалоспева, лажних обећања од појединаца који и данас у Партизану примају плату и то далеко изнад републичког просека, иако су дубоко загазили у пензионерске воде.

Да ли се зна тачно колико је Партизан последњих петнаестак година зарадио на трансферима својих младих фудбалера. Шта је са тим парама? Одговор на то питање лежи негде далеко… Какву политику данас воде у омладинској школи Партизана, ко њоме руководи и по чијем диктату.

Не тако давно, Никици Клинчарском, некадашњој фудбалској легенди Партизана, поверена је једна генерација, која је од свог постојања променила највише тренера у само неколико година. Тадашњи фудбалски властодршци из омладинске школе, који очигледно умеју само да дижу два прста на изборним Скупштинама, јер друго и не умеју, тврдили су одлучно да је генерација дечака рођена 1997. године неталентована и да је треба ,,пустити низ воду”. Као и обично, најтежи задатак поверен је Клинчарском, иако су значајан допринос у формирању те генерације имали и његови претходници Вања Радиновић и Игор Спасић, који данас као шеф стручног штаба Телеоптика тренира добар део тих дечака. Искусни стручњак је засукао рукаве и прионуо на тежак и одговоран задатак. Није се бојао обавеза, које заиста нису биле мале. Кренуо је одлучно у нови радни задатак.

–Тада када сам узео ту генерацију, рекли су ми да се ради о неталетованој деци, и да нема ни једног играча који би једног дана могао да заигра за први тим Партизана. Нисам губио наду, радио сам сваког дана, исправљао њихове слабости. И рад се на крају исплатио. Веома брзо су стизали позиви за репрезентацију, присећа се Клинчарски.

Уз добар и ангажован рад од годину и по дана формирана је група талентованих дечака, од којих многи данас играју и иностранству.

– Поносан сам када на терену видим моје некадашње ученике, како из дана у дан наредују. Мислим да Партизан данас може да буде поносан на све њих. Велики број те деце игра и за репрезентативне селекције наше земље, открива Никица Клинчарски.

Тешко је замислити да су такозвани фудбалски стручњаци из омладинске школе, који се и данас ките туђим радом, тврдили за једног Ивана Шапоњића, данас члана Бенфике, да је неталентован фудбалер. Исту дефиницију дали су и за Емира Аземовића, који је такође члан Бенфике. За њих су неталентовани били и Јанковић, Денковић, Белаковић, већ годину дана стандардни првотимци ОФК Београда,. Дамњан Крајишник првотимац Сарајева, Никола Миленковић првотимац Партизана, Булат који је годину и по дана игра у Италији, Ђекић и Николић првотимци Јагодине, Драгићевић којије у Русији или првотимци Партизановог млађег брата Телеоптика, Крстић, Главчић, Тодоровић, Исламовић и Јовић! Која је то генерација Партизана дала толико квалитетне деце? Ниједна, можемо слободно да кажемо. Али су зато у клубу мајстори да упропасте три највећа фудбалска бисера из годину дана старије генрације коју је предводио Илија Завишић, такође легенда клуба. И уместо да Партизан напуни касу од трансфера Радоњића, Живковића и Пантића, догодило се оно што се ретко догађа великим клубовима: да ови талентовани дечаци напусте клуб практично без неког великог обештећења и са таквом горчином да се више не враћају у Хумску.

Зато се с правом поставља питање: какву корист имају ти људи када намерно уништавају нечије животе. Ко сме више да се игра са животима те деце а да нема никакву, па чак ни моралну одговорност. Каква је то политика да талентована деца практично одлазе без обештећења. Заправо, да ли у Партизану имају дугорочну политику са млађим категоријама или је само циљ напунити своје џепове и бити слепи послушних одређених менаџерских кругова, људи сумљивог морала….

Иако му је до заслужене фудбалске пензије остало још неколико година Никица Клинчарски је прионуо на нови фудбалски пројекат, тренутно је ангажован у раду са дечацима рођеним 2007. године. Између осталог, Клинчарски је у Партизан довео и садашњег спортског директора Ивицу Илијева…

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh