Novosti online

Ко годишње себи уплаћује милион динара за пензију

Најмлађи осигураник Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Србије почео је да уплаћује стаж када је имао 15 година. Родитељи му од тада већ неколико година редовно уплаћују доприносе уверени да ће му на тај начин обезбедити сигурну пензију. Али, и не само то. Већ и да ће, рачунајући на овако ране уплате, млад стећи пензију и тиме доскочити законодавцу који стално пооштрава услове за пензионисање.

У ситуацији када држава наставља да повезује стаж за око 13.000 запослених како би им омогућила одлазак у пензију, подаци Фонда ПИО показују да тренутно нешто више од 38.000 осигураника самостално уплаћује доприносе у складу са чланом 15 Закона о ПИО.

У ПИО кажу да се тај број мења с времена на време, јер осигураници имају могућност да се више пута пријављују и одјављују, као и да доприносе уплаћују само неколико месеци или више година, тако да су било каква поређења готово излишна.

Највећи број оних који одлучи да себи самостално уплаћује стаж, односно обавезно социјално осигурање, бира најнижу основицу, што је 35 одсто од просечне зараде која је за децембар износила 51.485 динара.

– Тренутно је нешто више од половине од укупног броја самосталних уплатилаца (око 20.000) са пријавом на најнижу основицу. Има и оних који се определе за највишу основицу. Таквих је свега осморо – каже Јелица Тимотијевић, директор Сектора за односе с јавношћу у ПИО.

С обзиром на то да се основица мења, према последњим подацима, најнижи износ основице осигурања износи 22.449 динара, а месечни допринос 5,836,76 динара.

Истовремено највиша основица, коју, дакле, уплаћује свега осморо њих у целој Србији, износи 320.695 динара, а месечни допринос је 83.380,70 динара. У Фонду ПИО нису желели да коментаришу разлоге због којих тих осморо осигураника уплаћује максимални допринос, јер су највеће пензије око хиљаду евра, тако да ће пре бити реч о пореским олакшицама при толиким уплатама него у очекивању још већег максималног чека.

– Неко може себи да уплаћује стаж пуних 15 година и ако има потребне године живота то може да му буде основ за пуну старосну пензију. Још увек немамо овакву ситуацију у пракси, јер је могућност самосталне уплате доприноса обавезног пензијског осигурања први пут уведена Законом о ПИО тек 2003. године. Дакле, пре непуних 13 година – каже Тимотијевићева.

Она каже да нема ограничења рока колико дуго неко себи може уплаћивати обавезно осигурање, нарочито што то може да се ради у више наврата. Односно, с прекидима и по новим захтевима и не води се појединачна евиденција о трајању самосталног осигурања.

Упитани да ли осигураници који себи уплаћују стаж имају право да раде код другог послодавца и да ли стаж може и ретроактивно да се уплати, ако неко у датом тренутку нема пара да редовно себи измирује обавезе, у ПИО кажу да није могуће бити осигуран по два основа.

– Самостална уплата доприноса по члану 15 аутоматски престаје ако се ради по уговору о делу или другом уговору којим је уговорена зарада. Уколико се то деси, може се поднети захтев за повраћај доприноса који је осигураник сам уплатио. За поновно укључивање у осигурање мора да се поднесе нови захтев – каже Тимотијевићева. Уколико из било ког разлога неко више неће да уплаћује себи доприносе, неопходно је да поднесе захтев за престанак осигурања.

Будући да има и оних који не могу 15 година да уплаћују себи стаж, иако је то законски минимум за пензионисање, па траже да им се новац врати, у ПИО кажу да закон не предвиђа повраћаја доприноса због неостваривања права из ПИО.

– Законом о доприносима за обавезно социјално осигурање предвиђена је могућност повраћаја доприноса у случају да је допринос плаћен на основицу која прелази износ највише годишње основице – каже наша саговорница.

Истовремено, чланом 10 Закона о пореском поступку и пореској администрацији, прописано је да физичко, односно правно лице, има право на повраћај више или погрешно плаћеног пореза и доприноса, односно споредних пореских давања, као и на повраћај пореза и доприноса када је то другим законом предвиђено.

Осим тога, према Закону о пореском поступку и пореској администрацији и Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање надлежна је Пореска управа, закључују у Фонду ПИО.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh