Regioni

KO JE KRIV ZA SMRT ROŽAJSKE PORODILJE: Ajsela (40) je samo jednom zagrlila svoju bebu!

Agovićeva se godinama lečila od steriliteta i konačno zatrudnela vantelesnom oplodnjom. Trudnoća je protekla bez problema i u nedelju u rožajskom Domu zdravlja Ajsela je rodila zdravog dečaka od 4,5 kilograma. Tek što je čula prvi plač sina i presrećna uzela tako dugo željeno dete u naručje, počela je drama i borba za njen život. Usled komplikacija Agovićeva je preminula posle dva dana u Kliničkom centru u Podgorici.

Obdukcioni nalaz pokojne Ajsele Šutković- Agović nije još završen, jer se čekaju dodatne, mikroskopske analize. Kompletan nalaz, koji bi trebalo da odgovori koji je uzrok smrti porodilje, biti gotov za 10 do 15 dana i prosleđen Osnovnom državnom tužilaštvu.

“Sačekaćemo da nadležni odrade svoj posao i nećemo odustati od rasvetljavanja okolnosti koje su dovele do ove tragedije. Onda ćemo tražiti odgovornost, jer je neverovatno da u 21. veku zdrava trudnica, sa urednom trudnoćom, tek tako umre. Ajsela je nedavno položila pravosudni ispit, imala dobar posao, muža. Upravo kada se ostvarila i kao majka, što je bila njena najveća želja, i kada je trebalo da uživa u životu, da se svi radujemo i slavimo, kuće su nam zavijene u crno“, rekao je ovaj član porodice.

Da podsetimo Ajsela je na ginekološko-akušerskom odjeljenju rožajskog Doma zdravlja, porodila doktorka Azra Lukač Bralić. Član porodice ispričao je Vijestima da je ubrzo ostala bez svesti, i prebačena u beransku Bolnicu gde je operisana. I posle ntervencije, ona je, navodno, gubila mnogo krvi, zbog čega je primila između 24 i 30 jedinica te tečnosti. U ponedjeljak je, u kritičnom stanju, prebačena u KCCG, gde je i preminula u utorak ujutro.

Porodica sumnja da je Ajsela umrla zbog greške ljekara, ali kažu da će njihovi dalji postupci zavise od rezultata obdukcionog nalaza. Inače doktorka Lukač je zbog dva porođaja, koji su se okončali tragedijama, već je bila u žiži javnosti, posebno kada je pre pet godina sudski spor protiv nje pokrenula porodica Fejzić iz Rožaja, a nastavio osnovni državni tužilac optužnicom. Kasnije, Osnovni sud je oslobodio optužbi da je prilikom porođaja trudnice Adise Fejzić postupala nesavesno, zbog čega je došlo do trajnog oštećenja mozga novorođenčeta.

Ajselina smrt izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama, a mnogi u Rožajama kažu da porodilište treba zatvoriti.

“Dokle više? Dokle ćemo zatvarati oči i ćutati o svemu što se dešava u rožajskom porodilištu? Još koliko zdravstveno uništenih beba, mrtvih beba i mrtvih porodilja pa da neko digne glas i pokrene inicijativu da se zatvori to odeljenje…”, objavila je na Fejsbuku Rožajka koja je „pre pet godina na svojoj koži osetila nestručnost i nadmenost“ lekara i osoblja, a čije dete raste sa cerebralnom paralizom.

(Vijesti.me)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh