Novosti online

Ко је шта стекао, а ко изгубио

Имовински извештаји чланова Владе Србије говоре да се нешто променило само код бившег министра одбране Братислава Гашића, који је пријавио да више нема уштеђевину. Наравно, могуће је да је још неки члан владе стекао (или изгубио) имовину чија вредност прелази износ годишње просечне зараде без пореза и доприноса – 533.000 динара, али да до јуче његова пријава није била објављена на сајту Агенције за борбу против корупције. Промене у имовини и приходима у 2015. години пријавили су и Зоран Бабић, Дијана Вукомановић, Иштван Пастор, Синиша Мали, Драган Шутановац…

Износи на банковним рачунима политичара се не објављују, али су познати надлежној служби Агенције за борбу против корупције. Агенција такође има увид и у имовинску карту супружника и малолетне деце функционера, али се то не ставља на увид јавности

Ванредни извештај о битним променама у имовини и приходима у прошлој години поднело је до сада 1.359 функционера. То није коначан број с обзиром на то да агенција још обавља евидентирање. Реч је о обавези функционера који су на дан 31. децембра 2015. имали промене у имовини и приходима у вредности већој од 4.000 евра да до краја јануара агенцији поднесу извештај о тим променама.

У односу на претходне године, број поднетих извештаја је приближно једнак, кажу у Агенцији за борбу против корупције за наш лист. Прошле године, подсетимо, ванредне извештаје о имовини и приходима у 2014. доставило је 1.985 функционера.

Братислав Гашић, по извештају од 22. јануара ове године, више нема уштеђевину коју је имао према претходном извештају из новембра 2014. године. Министарска плата му је била 89.038 динара, а и даље поседује две куће од 360 и 250 квадрата и „ауди ку-7” из 2007. Као министар одбране користио је службену вилу од 310 квадрата и гаражу.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор поднео је нову пријаву почетком јануара, иако изгледа да нема битних промена у односу на претходну из новембра прошле године. У нову пријаву унео је податак да је члан УО Фонда „Европски послови АПВ од 2012”, за шта не прима никакву надокнаду. Као председник Скупштине Војводине прима око 113.000 динара, а као члан УО „Парк Палић” 20.000. Међутим, у ове две пријаве наведено је више имовине него у оној из јула 2012, када је постао председник скупштине покрајине – тада је имао кућу од 35 квадрата, стан од 53 и њиву (без податка колика је), а сада је наведено да њива има 71,35 ари, стан је исте квадратуре, али ту је сада и „кућа, салаш” од 90 квадрата. И даље вози „мерцедес Б-280” из 2008. године и нема никакву уштеђевину у банци.

Судећи по овим имовинским извештајима, градоначелник Београда Синиша Мали је на губитку откако је на овој функцији. Средином јануара у агенцију је стигла његова пријава, према којој, у односу на извештај из јула прошле године, више нема четворособни стан од 131 квадрат (остао му је петособни од 127 квадрата и гаража од 13 квадрата), а остао је и без аутомобила. По претходној пријави имао је „мерцедес ГЛ-420 цди” из 2008. године и „волво С-80” из 2007. И даље има средства на рачуну у банци или некој финансијској организацији. Међутим, у извештају из октобра 2014. имао је још један четворособан стан од 124 квадрата и гаражу од 11 квадрата. У то време градоначелничка плата је била 120.000 динара, а сада је, као и свима који су „на мерама штедње”, смањена на 102.000.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Зоран Бабић пријавио је посланичку плату од 110.000, власништво над половином стана од 69 квадрата и два аутомобила из 2005 – „хјундаи туксон” и „југо корал”. Исто је имао и у претходном извештају из септембра 2014, па се може закључити да му се променило стање на банковном рачуну. Наиме, у обе пријаве је назначио да има „депозите и штедне улоге у банкама и другим финансијским организацијама у земљи и иностранству”.

Као и код свих осталих, те суме се не објављују, али су познате надлежној служби Агенције за борбу против корупције. Агенција такође има увид и у имовинску карту супружника и малолетне деце функционера, али се то не ставља на увид јавности. Када је реч о примањима, објављују се само она која су из јавних извора.

Иста ситуација је и у случају имовине Драгана Шутановца, народног посланика Демократске странке. Он је такође поднео пријаву због ванредне промене имовине, која се вероватно односи на висину штедног улога. Наиме, као у извештају од пре годину дана, он и даље има само посланичку плату, трећину власништва над кућом од 157 квадрата и трећину њиве од 3,5 хектара, као и десети део власништва у порушеној згради (двособни стан од 63 квадрата) према споразуму о куповини ради изградње новог стана.

И народна посланица Социјалистичке партије Србије Дијана Вукомановић има промену у имовини. Према пријави из јануара прошле године, није имала ништа на своје име осим посланичке плате, а сада поседује 51,7 одсто куће од 74 квадрата. Како је навела, у питању је наследство, а ради се о породичној стамбеној згради старој 110 година. Такође, у истом уделу има власништво над гаражом од 26 квадрата.

Њен страначки колега Вељко Одаловић, тренутно генерални секретар у Министарству спољних послова, од априла прошле године шест пута је подносио пријаву о промени имовине и прихода. У априлу прошле године, поред плате, био је власник стана од 99 квадрата и није имао никакве депозите или штедне улоге, а сада поседује исти стан, али има и нешто на рачуну. У међувремену, имао је, па није имао, овакву штедњу, а у једном краћем периоду поседовао је и две њиве (од 38 и 399 квадрата).

Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић пријавио је две промене у односу на стање у јуну 2014. Онда је имао плату од 101.000, а сада прима 84.000 динара, али више нема аутомобил „рено клио” из 2009, него „форд фокус” из 2014. И даље има четвртину власништва над станом од 36 квадрата и њивом од 12 ари и нема уштеђевину.

И директор безбедносно-информативне агенције Александар Ђорђевић је шест пута достављао извештај о имовини од јануара прошле године. Плата му се није битно мењала (око 169.000 динара), у свим тим пријавама има станове од 97 квадрата и од 50 квадрата и гаражно место од 12 квадрата, па се можда значајније мењало стање на штедном рачуну. Једина заиста видљива промена је у претпоследњем извештају од 5. јануара ове године, када се у односу на април прошле године види да је купио аутомобил „мазда 6”, 2009. годиште

Бивши директор полиције Милорад Вељовић је сада пријавио да има уштеђевину коју није имао по извештају из октобра прошле године (али ју је имао у извештају из јануара 2015), али сада више нема викендицу од 87 квадрата, над којом је имао половину власништва кроз заједничко улагање. У имовинској карти и даље је уписан стан од 103 квадрата и половина власништва над кућом од 160 квадрата.

Председник Србије Томислав Николић је почетком децембра пријавио да је своју половину стана од 194 квадрата (коју је имао у пријави из јануара 2015) преписао на супругу и да је променио аутомобил. Нема више „ауди”, који је раније добио на поклон од сина, али је купио „мерцедес бенц Ц-320”. За разлику од претходног пута, сада нема никакву штедњу.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh