Novosti online

Ко су сенатори који су разговарали са Вучићем

Сенатори који су разговарали са премијером Вучићем јесу утицајне политичке личности у САД. О утицају републиканског сенатора Боба Коркера из Тенесија најбоље говори то што је увршћен међу стотину најутицајнијих људи у свету, а Џон Мекејн, такође републикански сенатор из Аризоне, познат је и због кандидатуре на председничким изборима у САД 2008, када је изгубио од председника Барака Обаме.

Долазак Мекејна у Београд у години председничких избора у САД тумачи се, како наводе извори у Влади Србије, а преноси Танјуг, као знак посебног уважавања свега што је српски премијер урадио и што ради на плану унутрашњих економских реформи, ЕУ интеграција, регионалног помирења и мигрантске кризе.

Наиме, путовања званичника америчке администрације у изборној години своде се на минимум, што доласку делегације Конгреса у Србију даје још већи значај. Према незваничним информацијама, Мекејн – у чијој биографији стоји и да је као пилот био заробљен у Вијетнаму и шест година провео у заточеништву – ове године ће само два пута боравити у иностранству.

Јовица Ковачић, председник невладине организације Ист-вест бриџ, долазак америчке делегације оцењује као „врло јасну поруку подршке” Влади Србији, која је урадила доста тога доброг на путу ка ЕУ за кратко време: „А то је њима битно у Вашингтону – да Србија што пре уђе у ЕУ и тиме се додатно стабилизује овај регион.”

Међутим, Владимир Трапара из Института за међународну политику и привреду мисли да Мекејн и Коркер, који су врло критични према Обами и његовој спољној политици, тренутно немају утицаја на америчку администрацију: „Они су опозиција, и то врло екстремна, и нисам сигуран колико вајде Србија може да има од контаката са њима, поготову због тога што су они русофобично оријентисани.”

Државотворни покрет Србије је јуче изразио огорченост поводом доласка Мекејна у Србију, подсећајући да је овај сенатор био „највећи заговорник бомбардовања и уништења Србије и српског народа”. Пре неколико година у српској јавности је важио за косовског лобисту.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh