Gradovi

Kocijas kritikuje Skoplje i Beč zbog izbegličke krize

SKOPLJE – Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas oštro je kritikovao Makedoniju, Austriju i druge zemlje duž balkanske izbegličke rute, tvrdeći da Austrija prkosi Nemačkoj u pogledu načina rešavanja izbegličke krize i „vrbuje“ balkanske zemlje da joj u tome pomognu.

„Makedonska vlada je oduševljena ulogom koju joj daju Austrija i Mađarska. Makedonija mora da shvati da će je to koštati i da to nije u njenom interesu“, rekao je Kocijas, a prenosi MIA, uz podsećanje da su vlasti u Skoplju odlučile da ograniče ulazak izbeglica na granici sa Grčkom.

Upitan da li bi Grčka mogla da upotrebi svoje pravo veta i opstruiše eventualni sporazum na samitu EU i Turske koji je zakazan za 7. mart, Kocijas kaže da sve strane moraju da upotrebe sva raspoloživa sredstva te da „veto ponekad pomaže“, ali da to nije poslednje sredstvo, već tek početak pregovora.

S obzirom na to da se u Grčkoj trenutno nalazi 25.000 izbeglica i imgiranata i na očekivanja da bi njihov broj mogao da premaši 70.000 u kratkom roku, šef grčke diplomatije pozvao je zemlju da ne paniči, rekavši da Grčka može da izdrži do 150.000 migranata.

Najkošmarniji scenario bi, prema njegovim rečima, bio potpuni krah na Bliskom istoku koji bi mogao da pokrene egzodus miliona ljudi prema Evropi.

Grčka je suočena sa rastućom političkom krizom pošto desetine hiljada migranata i izbeglica ostaju zaglavljene u toj zemlji, nakon što je „lančana reakcija“ zatvaranja granica počev od Austrije zaustavila njihov protok kroz grčko-makedonsku granicu i dalje kretanje na balkanskoj ruti, podseća makedonska agencija.

AP Photo/Petros Karađias

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh