Novosti online

Који филм је први приказан на Фесту?

„Меш”: Први Фест – „Храбри нови свет”, отворен је 9. јануара 1971. у Дому синдиката, пројекцијом филма „Меш” Роберта Алтмана. Замишљен као годишњи пресек најбољих филмова, Међународни филмски фестивал у Београду израстао је у једну од најзначајнијих филмских смотри и постао један од главних догађаја у културном животу Београда, уз кога су одрасле многе генерације.

На првом Фесту су приказани: „Одисеја у свемиру” Стенлија Кјубрика, „Голи у седлу” Дениса Хопера, филмови Ромера, Буњуела, Павловића… Иако многи, из носталгије али и с правом, сматрају прво издање Феста непревазиђеним, истина је да смо и у наредним годинама на фестивалу гледали филмове који су остали забележени у историји светске кинематографије.

Гости фестивала су били: Марчело Мастројани, Харви Кајтел, Лив Улман, Бернардо Бертолучи, Софија Лорен, Роберт де Ниро, Антониони, Џони Деп, Милош Форман, Катрин Данев, Вендерс, Кјаростами, Ангелопулос, Рафелсон, Шлендорф, Расел…. До сада, Фест је имао око четири милиона гледалаца и скоро 4.000 филмова.

Од прошле године је постао такмичарски фестивал са четири селекције: Главни такмичарски програм, Српски филм – национална селекција, „Границе” – субверзивни и контроверзни филмови и филмови из региона који се такмиче за награду „Небојша Ђукелић”. Значајним ауторима додељује се „Београдски победник” за изузетан допринос филмској уметности и за досадашње стваралаштво.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh