Novosti online

Колика ће бити „пролећна цена” социјалиста

Да ли ће четворогодишња „веза” напредњака и социјалиста бити раскинута после предстојећих избора? Кад би последњу реч имали потпредседници СНС-а Зорана Михајловић и Небојша Стефановић или почасни председник СПС-а Милутин Мркоњић и потпредседник ове странке Бранко Ружић, ове партије би после избора потражиле срећу у неком другом постизборном савезу. Ипак, о наставку сарадње питају се искључиво лидери Александар Вучић и Ивица Дачић, на основу чијег договора су СНС и СПС последње четири године чинили владајућу коалицију.

Њихово међусобно неповерење датира још из 2008. године, када је лидер социјалиста и поред чврстог договора са Вучићем у последњем тренутку направио коалицију са демократама. Управо због тог лошег искуства са социјалистима, Вучић је пре два дана, приликом обележавања годишњице доношења Сретењског устава, нагласио да нема „апсолутно поверење у СПС”, додајући да га не би изнадило да се социјалисти уједине са опозицијом. Он је подсетио да се „то већ дешавало у прошлости и да то не би било први пут”.

Али, прича да СПС ради с остатком опозиције на рушењу Вучића може да подстакне бирачко тело напредњака да изађу на изборе. У врху СНС-а истичу да би са Дачићем требало бити обазрив после његових промена коалиционих партнера 2008. и 2012. године.

Високи функционер СПС-а каже да нису изненађени Вучићевом изјавом о социјалистима, али наглашава и да је ипак реч о предизборној кампањи у којој су готово сва средства дозвољена. Наш саговорник сматра да лидер напредњака покушава код грађана да створи утисак да су сви против њега и труди се да на тој платформи освоји што више гласова. По његовим речима, легитиман је циљ СНС-а да на изборима освоји и више од 50 одсто гласова, јер би у том случају пролећна „цена” социјалиста била мања него пре две године.

„Ми нисмо променили мишљење о сарадњи са напредњацима које је председник Ивица Дачић написао у ауторском тексту у ’Политици‘. Подржавамо владу и у више случајева смо доказали да смо најпоузданији Вучићеви партнери. Бесмислене су теорије по којима ми хоћемо да правимо коалицију са губитничким странкама опозиције”, каже овај функционер социјалиста који није хтео да га именујемо.

Да између две партије има шумова на вези, сведочи и изјава високе функционерке СНС-а Маје Гојковић која је констатовала да су изјаве неких функционера СПС-а „чудне”, то јест различите у односу на Вучића и политику СНС-а.

„Јавност је имала прилику да види и прати изјаве Ружића и Мркоњића који негирају резултате Владе Србије и то је један велики знак питања за СПС. Ова странка треба јавности да објасни да ли види себе на путу реформи, на путу једне европске стабилне државе онакве каква је сада или можда себе види у коалиције са опозиционим странкама, као што су ДС и њихови коалициони партнери”, нагласила је Гојковић.

Због изјава појединих челника СПС-а, социјалисти су у последње време често у раскораку са СНС-ом, а свака напредњачка „отровна стрелица” погоди директно Ивицу Дачића који је принуђен да „пегла” односе. На председништву СПС-а одржаном пре десетак дана он је упозорио партијске другове на изјаве које дају.

„Увек када Ружић или Мркоњић нешто кажу, све се на мени сломи. Чак се и Антићеве фотографије у таблоидима искористе као оруђе против СПС-а. Када смо се пре две године договарали о сарадњи са напредњацима, нико није био против, а сада као да је некима криво што не седе у Немањиној 11, па имају времена да критикују власт у којој се и ми налазимо”, рекао је кивни Дачић.

Председница Извршног одбора социјалиста Дијана Вукомановић подсећа да су Дачић и Вучић више пута изјављивали да коалиција СПС–СНС није заснована на љубави, већ на заједничком плану и амбицији да се реформише и модернизује Србија.

„Ми социјалисти смо се трудили да дамо свој максимални допринос у овој влади, јер наш председник Дачић врло добро зна да било какав минус Вучићевој влади не може на изборима да се укњижи као плус нама социјалистима. И напредњаци и ми социјалисти носимо исти дрес јер играмо за Србију. Кључни играчи из редова социјалиста максимално су се трудили и када је премијер био Дачић и сада када је капитен нашег тима Вучић. Сигурна сам – толико смо добро уиграни да ћемо се заједно попети на победничко постоље након избора”, истиче Вукомановићева за „Политику”.

Да ли ће и после избора бити у коалицији, зависиће умногоме од изборне кампање у којој се могу очекивати узајамни напади пошто ове странке имају сродно бирачко тело. То, наравно, не искључује нови савез СНС и СПС после избора. Председник Србије Томислав Николић је у интервјуу за „Данас” констатовао да ће многи покушати да посвађају СНС и СПС.

„Знате, коалиција је до избора, а онда свако туче свакога, а после избора се поново праве коалиције. Не може сада СПС и СНС ко брат и сестра руку под руку да иду на изборе. То је могуће само ако је једна листа, али ако су две листе, онда су супротстављене странке. СНС у кампањи су сви супарници, а после избора о томе ће одлучити резултати и органи странке”, закључио је Николић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh